İngiliz okul ‘Koço Katliamı’nı belgeliyor

Erbil (Rûdaw) – Londra Ekonomi ve Siyasi Bilimler Okulu (London School of Economics and Political Science), Şengal’in Koço köyünde Ezidi Kürtlerin IŞİD eliyle vahşice katledilmelerini belgeleyerek bu katliamın bölgenin demografik yapısı üzerindeki etkilerini araştırıyor.

 

IŞİD mesupları 3 Ağustos 2014’te Şengal’in Koço köyünü ablukaya aldı. 12 gün süren ablukanın ardından 15 Ağustos 2014'te muhtar ve köyün ileri gelenleri ile yapılan görüşmelerin ardından köye giren IŞİD’liler, önce tüm köy ahalisini köy okulunda topladı, daha sonra erkek ve kadınları birbirinden ayırdı ve büyük bir katliama başladı.

 

Londra Ekonomi ve Siyasi Bilimler Okulu (LSE), Koço Katliamını belgelemek için iki kaynaktan yararlanıyor. Birinci kaynak Koço köyünde katliama tanık olanlar, köyün yaşlıları, ikinci kaynak ise Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşayan ve bu köyde akrabası, tanıdığı olan kişiler.

 

Toplanan belgeler katliama ışık tutuyor

 

LSE’nin bu kaynaklardan ulaştığı bilgi ve belgelere göre, Koço köyünde isimleri tespit edilmiş 1161 kişi örgüt tarafından ya kaçırıldı ya da öldürüldü. Bunların 579’u erkek 582’si ise kadın veya çocuktu.

 

Kaçırılanlardan 628’i şu ana kadar kurtarıldı ancak 533 kişinin akibeti hala bilinmiyor.

 

Belgelere göre kurbanlardan 301’i yani yüzde 26’sı 10 yaşından büyük çocuklardan oluşuyor. 558’i yani yüzde 48’i ise 20 yaşından büyüklerden oluşuyor. Yine bunlar arasında 0-9 yaş arasında olan 144 kız, 157 erkek çocuğu da bulunuyor. Geri kalanlar ise 50 ve 60  yaş arası olanları kapsıyor.



 

Şu ana kadar akibeti bilinmeyen 533 kişiden 360’ı yani yüzde 68’i erkek, 173’ü yani yüzde 32’si ise kadınlardan oluşuyor.

 

LSE’ye konuşan tanıklar, kaçırılan 12 yaşından büyük erkek çocukların şu ana kadar sağ kalmış olabilecekleri ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtiyor. Ancak kadınlar ve kızlar için aynı şey ifade edilmiyor.

 

Kurtarılanlar

 

Koço Katliamından sonra örgütün elinden kurtarılan 628 kişiden 219’u erkek veya erkek çocuğu, 409’u ise kadın veya kız çocuğu.  

 

Burada dikkat çeken unsur ise kaçırılan 50 yaş üzerin kadınlardan kurtarılanlarının sayısının çok az olması. Çünkü örgütün artık çocuk doğuramayan kadınları öldürdüğü belirtiliyor.

 

IŞİD 2014 yılında Şengal’de 6 bin 417 Ezidi Kürt’ü kaçırdı. Ezidileri Kurtarma Ofisi belgelerine göre şu ana kadar 3 bin 300 kişi kurtarıldı, diğerlerinin ise akibeti henüz bilinmiyor.