Rojava’da genel af kararı çıktı: ‘ENKS üyeleri serbest bırakılmadı’

Dün 11:44
Etiketler ENKS Rojava Özerk Yönetimi Neşet Zaza PYD Suriye Kürt Ulusal Konseyi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojava’da genel af ilan edildi. ENKS’nin üst düzey isimlerinden Neşet Zaza, tutuklu olan üyelerinin serbest bırakılmadığını bildirdi.

Rojava Özerk Yönetimi’nde (Kuzey ve Doğu Suriye) 19 Temmuz dolayısıyla genel af kararı çıkarıldı.

Karar, Demokratik Halkların Meclisi’nin 25 Mayıs’ta gerçekleştirilen aşiretler ve bileşenler çalıştayında önerilen genel af yasasını kabul etmesi sonrası çıktı.

Almanya’nın Dortmund kentinden Rûdaw’ın yayınına katılan Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) önde gelen isimlerinden Neşet Zaza, affa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ENKS’nin çok sayıda üyesi Özerk Yönetim’in cezaevlerinde bulunuyor.

Affın ENKS üyelerini de kapsayıp kapsamadığı sorusunu yanıtlayan Zaza, üyelerinin herhangi bir suçlama yöneltilmeden tutuklandığını ve serbest bırakılmadığını belirterek şunları söyledi:

“Şüphesiz bu, Özerk Yönetim’in çıkardığı ilk af değil.

Üyelerimiz herhangi bir suç kapsamında tutuklanmadı. Üyelerimiz tamamen ideolojileri yüzünden tutuklandı.

Üyelerimiz sonuçta yargılanıp mahkemeye çıkarılmıyor. Ancak halen akıbetleri belli değil. Bizzat ben kendim de bir dönem tutuklandım.

Tamamen siyasi bir kararla tutuklanıyorlar, sonrasında da siyasi bir kararla serbest bırakılıyorlar.

PKK’nin bir şubesi olan PYD’nin kararları doğrultusunda insanlar tutuklanıyor. Sırf fikirleri Özerk Yönetim’den ayrı diye tutuklanıyorlar.

Yönetim silah zoruyla halkın üzerinde ve siyasi atmosferin üzerinde baskı yaratmak istemiyor.

Biz bu yönetimi, silah zoruyla ortaya çıkan yönetimi tanımıyoruz. Amerika’ya ve Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlara üyelerimizin serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunuyoruz.

2014’ten beri 9 üyemizden haber alınamıyor. 9’u dahil 18 kişinin akıbetini henüz bilmiyoruz. Hangi güçler tutukladı bilmiyoruz, yüzleri kapalı. Yüzlerce isimleri var.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli