Yüksekdağ hakkında yeni bir soruşturma açıldı

20-07-2020
Rûdaw
Etiketler Figen Yüksekdağ Diyarbakır HDP Kandıra Cezaevi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 2016 yılında Diyarbakır’da yaptığı açıklamalar nedeniyle yeni bir soruşturma başatıldı.

Yaklaşık 4 yıldır Kocaeli Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan yeni bir soruşturma başlatıldı.

Rûdaw Diyabakır Temsilcisi Maşallah Dekak, Yüksekdağ’ın 14 Temmuz’da Ankara 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde “örgüt yöneticiliği” suçlamalarıyla yargılandığı davada mahkeme heyetinin tutukluluk halinin devamına hükmederek, duruşmayı ertelediğini hatırlattı.

Dekak, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 4 yıl sonra Yüksekdağ’ın 10 Ekim 2016’da Diyarbakır’da yaptığı açıklamaların suç sayılarak yeni bir soruşturma başlatıldığını söyledi.

Dekak, dava ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Bu tarihte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak’ın gözaltına alınmasını protesto etmek için düzenlenen gösteride belediye başkanlarının tutuklanmasını ‘kumpas’ diye nitelendirmiş ve halkı bu duruma karşı itiraz etmeye çağırmıştı. Tüm bu suçlamalar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Figen Yüksekdağ’a soruldu. Yüksekdağ hakkındaki iddiaları reddederek bunların kendisine karşı bir kumpas olduğunu belirterek siyasi bir rehine olrak tutulduğunu savundu. Yine Yüksekdağ, eğer geçmiş açıklamalar üzerinden siyasiler yargılanacaksa o zaman ilkin AK Partili siyasilerin yargılanması gerektiğini söyledi. Ama bu yapılmazsa bunu çiftestandart sayacağını vurguladı.”

Dokunulmazlıkların kaldırılması ardından 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınan ve tutuklanan HDP eski Eş Genel Başkanlarından Figen Yüksekdağ Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde, Selahattin Demirtaş da Edirne Cezaaevi’nde tutuluyor.

Yüksekdağ’ın ana davası olan ve yargılaması Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dosyadan “örgüt yöneticiliği”, “örgüt propagandası”, “suç işlemeye alenen tahrik etme”, “halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etme”, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere  katılma” iddialarıyla yargılanıyor.

Yüksekdağ hakkında 4 yılda 40’ı aşkın fezleke düzenlenirken, biri Silvan’da üçü Ankara’da olmak üzere 4 yargılaması halen sürüyor. Yüksekdağ’ın 11 dosyasında karar çıktı.

Yüksekdağ, 20 Eylül 2019 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014/146757 numaralı soruşturma dosyası kapsamında Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından ikinci defa tutuklandı. Dava dosyasındaki gizlilik kararı 10 aydır devam ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli