KKP Genel Başkanı Çiftyürek: İttifakı kalıcı hale getirmek istiyoruz

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, “Orta Doğu’da Kürtler olmadan siyaset denklemi kurulamıyor” dedi.

KKP heyeti Sinan Çiftyürek başkanlığında bir dizi temaslarda bulunmak üzere başket Erbil’i ziyaret etti.

Rûdaw’a konuşan Sinan Çiftyürek, Kürdistan Komünist Partisi olarak referandum sürecinde Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ettiklerini ve şimdi de üç nedenden dolayı Kürdistan’a geldiklerini söyledi.

Çiftyürek, “Kürdistan başkenti Hewler sadece Kürdistan için siyaset merkezi değil artık Orta Doğu için siyaset merkezi. Orta Doğu’da hangi taşı kaldırıyorsan hangi taşın altında Kürt çıkıyorsa, Kürtler olmadan siyaset denklemi kurulamıyorsa, Hewler’deki siyasi gelişmeler bu nedenle önemlidir. Buradaki siyasi iklimi görmek ve siyasi kadrolarla görüşerek, görüş ve önerilerini dinlemek, aynı zamanda Kuzey’deki gelişmeleri aktarmak için geldik” ifadelerini kullandı.

Kürt siyaseti arasında gerilim yaşandığını belirten Başkan Çiftyürek, sözlerine şunları ekledi:

“İkinci olarak malum sıkıntılı bir süreci yaşıyoruz. Kuzey’de Türkiye’nin basıncı var. Hakurk ve Pençe hareketi devam ediyor. Doğu’da İran’ın saldırıları var. Dolayısıyla bundan da kaynaklı olarak Kürdistan hem basınç altında hem de aynı zamanda Kürt siyaseti hareketi arasında bir gerilim yaşanıyor Kuzey ile Güney arasında. Somut olarak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve PKK arasında. Medyada son derece ağır bir dil kullanılıyor. Kuzeyli ve Güneyli Komünistler olarak bu gerilimi düşürmede bir katkı sunmak amacıyla geldik. Görüşmeler yaptık. Kuzey ve Güney’deki dört parti olarak kısa bir zamanda ortak açıklama yapacağız. 

Dört parça Kürdistan’da komünist ve sosyalist hareketin ortaklaşması için buradayız. Sosyalistler ve komünistler arasında kalıcı bir platform, ittifak oluşturabilirsek hem ulusal sorunun çözümünde komünistlerin bakışını yansıtmada bir katkısı olur hem de aynı zamanda gerilim yaşandığı dönemlerde komünistler kendi gözüyle bakmıştır sorunlara. Bütün partilerin kazanımlarını kendi kazanımları olarak saymış, yanlışlarına ilişkin demokratik bir tutum almışlardır. Üçüncü olarak Kürdistan komünistleri arasında kalıcı bir  platform, bir ittifak kurmak istiyoruz.”
 

Kürdistan ile Türkiye'nin ilişkilerinin olması olumludur


Kürdistan Bölgesi ile Türkiye’nin ilişkilerinin Kürt siyaseti üzerindeki etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çiftyürek, “Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasında resmi ilişkilerin olması elbette olumludur. Türk yetkililer buraya geldikleri zaman, ya da Kürdistanlı yetkililer Ankara’ya gittiği zaman Kürdistan bayrağıyla Türkiye bayrağının yanyana gelmesi başlı başına bir meşruiyettir. Bizim elimizi Kuzey’de güçlendiriyor. Halk içerisinde ya da bir yargılama süreci olduğu zaman ‘siz Güney Kürdistan’da Kürdistan bayrağıyla Türkiye bayrağını yanyana getiriyorsunuz ama Kürdistan kelimesi hala Kuzey’de yasak.’ Bu nedenle bir meşruiyettir ve Kuzey’de bizim elimizi güçlendiren bir faktördür” diye konuştu.

Çiftyürek, Kürdistan Hükümeti ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin olmasını yararlı bulduklarını kaydetti.

Kürdistan Bölgesi’nin ticari olarak her şeyiyle kendisini Türkiye’ye bağlamamasını gerektiğini vurgulayn Çiftyürek, şöyle devam etti:

“Kürdistan Hükümeti’nin gerek tarım gerek diğer sektörlerde kendisini Türk ekonomisine bağlaması bizi kaygılandırıyor. Buradaki market ve bakkalların Türkiye’deki market ve bakkallardan bir farkı yok. Bunu riskli ve tehlikeli görüyoruz. Zaten bu tehlike refarandum sürecinde Erdoğan açık bir şekilde ‘kapıları kapatırız sizi açlıkla yüz yüze bırakırız’ dedi. Dolayısıyla Kürdistan Hükümeti’ne, Kürdistanlı yetkililere çağrımız Türkiye ile ticari ilişkilerine bir itirazımız yok, bu uluslararası devletler arası hukuk gereğidir. Ama Kürdistan Hükümet’nin iğneden ipliğe Türk ekonomisine bağlı olması riskli ve tehlikelidir. Kendi kendine yeten bir ekonomi yapı, yeterli bir tarımsal yapı umuyor ve bekliyoruz, önereceğiz.”

Başkan Çiftyürek ayrıca, Kürt partileri arasında yerel seçimlerde yapılan ittifakı kalıcı hale getirmek istediklerini belirtti.

Çiftyürek, konuşmasına şunları ekledi:

“2018 seçimlerinde bir ittifak denememiz oldu ama gerçekleşmedi. Partimiz adına Nusrettin Maçin, ittifak gereği Urfa milletvekili seçildi. Bundan hareketle yerel seçimlerde daha geniş bir kurgu üzerinde durduk. Partimiz diğer partilerle birlikte bunun için epey bir çaba sarfetti. Sonuç olarak 8 parti ve hareket yerel seçim ittifakı gerçekleştirdik. Parti olarak mitinglerde 40 yıllık soğuk savaş duvarında ciddi taşları yere indirdik ancak o duvarı yıkmadık. Hedefimiz Kürdistan siyasetindeki soğuk duvarı yıkmak. 

 

Şimdi ittifakta ikinci adımla  yüzyüzeyiz. Yerel seçimlerle sınırlı olan ittifakı, Kürdistan’da kalıcı ulusal ittifakına adım atmalıyız. Partimizin bu yönde çağrısı var. Diğer partilere ilettik, Onlar da istekli. Kalıcı ittifakı bir an önce bir protokol çerçevesinde gerçekleştirelim. Bunu başarabilirsek sadece Kuzey’le sınırlı bir etkisi olmayacak. Sadece ulusal kongrenin Kuzey’deki ayağının oluşmasına hizmet etmeyecek, aynı zamanda Rojava’da TEVDEM ve ENKS arasında ya da Güney’de ve Doğu Kürdistan’da bunun etkisinin olacağına inanıyoruz. “