Londra Kürt birliği için devrede

Erbil (Rûdaw) – İngiltere’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi diplomasi temsilcileri, siyasi taraflar arasında yakınlaşma sağlamak için mekik dokuyor.

 

İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Frank Baker ile Erbil Başkonsolosu Angus McKee, taraflar arasında diplomatik girişimlerde bulunmaya başladı, Başkan Mesud Barzani ile Değişim Hareketi lideri (Goran) Newşirwan Mustafa’yla görüştü.


 

 

Başkan Barzani dün (19 Temmuz) Baker ve McKee’yle biraraya geldi.


 

 

 

İngiliz diplomatlar ardından Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Parti Meclisi Sekreteri Fazıl Mirani’yle görüştü. Mirani heyete, “KDP’nin hedefi Kürdistan halkı ve güçlerinin birliği, yeni gelişmelere göre siyasi birliğin sağlanması için hazırlıklı olmaktır” dedi.

 

Mirani ayrıca tarafların yakınlaşması ve siyasi krizin atlatılması için önemli bir fırsat  söz konusu olduğunu ifade etti.


 

 

Baker ve McKee 18 Temmuz’da da Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Kosret Resul Ali’yle görüştü.

 

Kosret Resul görüşmede, “Tüm tarafların; vatandaşların yaşamı, geçimi ve memurların gelirinin sağlanmasının her şeyden daha önemli olduğunu ve bu durumun bir an önce çözülmesinin elzem olduğunu bilmesi gerekiyor” dedi.


 

 

Diplomatlar 17 Temmuz’da ise Goran lideri Newşirwan Mustafa’ya bir görüşme gerçekleştirdi. Goran Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Muhammed Tofik Rahim, “Heyetin ziyareti, Kürdistan Bölgesi’ndeki sorunların çözümü için Goran’ın görüşünü almaya yönelikti” açıklamasında bulundu.


 

Baker ve McKee ilk olarak 4 Haziran’da Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) lideri Selahaddin Behaeddin ve Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel) lideri Ali Bapir ile görüşmüştü.