Kürt partileri: İhanet!

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partiler, Değişim Hareketi’nin (Goran) bir mensubunun “iki sistemli yönetim”e dönüşe ilişkin sözlerine sert tepki gösterdi.

 

Rûdaw’a konuşan siyasi parti temsilcileri, öneriye karşı çıktı.

 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Grup Başkanı Umed Hoşnaw, bütün siyasi partilerin geçimşte yaşananlardan dest çıkararak, milletin büyük amaçları doğrultusunda adım atması gerektiğini belirtti.

 

Büyük amaçları, “siyasi bağımsızlık” ve “ekonomik bağımsızlık” diye sıralayan Hoşnaw, “Biz KDP olarak Kürdistan’ın bütünlüğü ve milletin birliğinden yanayız. ‘İki idare’den sözetmek, ihanettir”dedi.

 

Değişim Hareketi (Goran) Grup Başkanı Berzo Mecid ise, muhalefet partisi oldukları dönemde Erbil ve Süleymaniye’nin iki sistemli yönetiminin, Peşmerge Güçleri ve Asayış Güçleri’nin yanısıra maliyenin de birleştirilmesini talep ettiklerini hatırlatarak, “Yönetimin bir parçası olduğumuz şimdi ise tek yönetimi savunuyoruz” ifadelerinde bulundu.

 

Kürdistan Yurtseverleri Birliği (KYB) Grup Başkanı Begerd Talabani ise, iki sistemli yönetimin millette hizmet etmediğini belirtti.

 

Partisinin şimdi olduğu gibi geçimişte de iki sistemli yönetimi desteklemediğine vurgu yapan Talabani, “Milletin önünde büyük ve tarihi bir fırsat var. Birlik ve beraberliğini korumamız gerek. İkili sistem acı bir deneyim” dedi.

 

İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Grup Başkan Ebubekir Heledıni, iki sistemli yönetemi hayal etmenin bile “milli bir suç” olduğunu buna kalkışanların cezalandırılması gerektiğini belirtti.

 

Heledıni, Kürt milletinin bölünmeye izin vermeyeceğini vurguladı.

 

İslami Toplum Partisi (Komel) Grup Başkanı Marwan Gelali de, Kürdistan’ın diğer parçalarının da yeniden birleşmesini istediklerini belirtti.

 

İki sistemli yönetimden bahsedenlerin milli duygularını gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Gelali, eski döneme dönmenin Kürdistan’a büyük bir ihanet olduğunu ifade etti.

 

Kürdistan Parlamentosu’nun 4’üncü döneminde KDP 28, Goran 24, KYB 18, Yekgrtu 10 ve Komel ise 6 koltuğa sahip.

 

Goran yöneticisi ne demişti?

 

Süleymaniye İl Meclisi üyesi Heval Ebubekir, 11 Temmuz’da Rûdaw TV’de katıldığı programda, “Hükümet kentler arasında ayrımcılık yapıyor. Erbil’de benzin var ancak Süleymaniye’de yok. Süleymaniye’ye nazaran Erbil’de elektrik hizmeti daha iyi. Umut ediyorum ki tekrar iki idareli döneme dönüş yapmayız” demişti.

 

Hükümetin cevabı

 

Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ise, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, tüm tüm bölgelerinin temsilciliğini yapmaktadır. Hükümet, bu kentler arasında hiçbir ayrımcılık yapmadığı gibi, hepsine aynı gözle bakarak tüm hizmetleri eşit bir şekilde sunuyor” demişti.

 

Sefin Dizayi ayrıca, “Aydınlanmanın başkenti olan Süleymaniye kenti, Kürdistan Bölgesinin kopmaz bir parçasıdır ve her zaman da böyle kalacağını” ifade etmişti.

 

Kürdistan Bölgesi bütçesinin kentleri kalkındırmak için kullanıldığını da ifade eden Dizayi, bütçenin parlamento tarafından kentlerin nüfuslarına göre belirlendiğini ve parlamentoda her yıl düzenlenen oturum ile bütçenin oluşturulduğunu da sözlerine eklemişti.