İtalyan Büyükelçi: Erbil ve Bağdat kendi çözümünü yaratmalı

21-06-2022
Etiketler Antonio Guterres BM BMGK Suriye İnsani yardım
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) – İtalya’nın Bağdat Büyükelçisi Maurizio Greganti, petrol üretiminde Irak’ın İtalya için üçüncü tedarikçi ülke olduğunu ve bu yüzden ülkenin güvenliğine özel önem verdiklerini belirterek, "Irak bölge istikrarının anahtarıdır" dedi. İtalyan Büyükelçi, Erbil ve Bağdat'ın kendi çözümünü yaratması gerektiğini belirtti.

İtalya'nın Bağdat Büyükelçisi Maurizio Greganti, Rûdaw’dan Beston Osman’a verdiği röportajda gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İtalya’nın, IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyonu’nun bir parçası olarak Irak’ta kalmaya devam edeceğini belirten Büyükelçi Greganti, artan IŞİD tehdidinin önlenmesi ve özelikle “tartışmalı bölgelerin” güvenliğinin sağlanmasının öncelikli sorun olduğunu altını çizdi.

Greganti, "Bu bölgelerde Peşmerge Güçleri ile Irak güvenlik güçlerinin koordinasyon içerisinde çalışmasının önemli olduğunu” söyledi.

“Irak'ın egemenliğini ve istikrarını destekliyoruz”

İtalya’nın Irak’taki NATO güçlerinin komutasını devr almasına ilişkin Maurizio Greganti, bu konunun NATO’nun Brüksel’deki toplantısında kararlaştırıldığını söyledi.

Greganti , “Toplantı, İtalya'nın Irak'a olan taahhütlerine katıldığını doğruladı. 2003'ten beri Irak'tayız, Irak'ın egemenliğini ve istikrarını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İtalyan Büyükelçi, bir yıl sürecek olan NATO güçlerine komuta görevi süresince, “terör ile mücadele”de Irak güvenlik güçlerine danışmanlık düzeyinde destek ve yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.

“Irak'ta koalisyonun varlığı sürüyor”

 “Tartışmalı bölgelerdeki güvenlik boşluğunun doldurulması için Peşmerge ve Irak güvenlik güçlerinin ortak tugaylar oluşturulması planı ve  Bağdat’ın bu tugayları finanse etmesi konusunda NATO’nun nasıl rol üstleneceği” sorusunu İtalya'nın Bağdat Büyükelçisi Maurizio Greganti şu şekilde yanıtladı:

“Tabii ki bu karar NATO tarafından verilmeli ancak talep Irak hükümetinden gelmeli. Irak'ta hala IŞİD'e karşı uluslararası bir koalisyon olduğunu ve İtalya'nın bunun önemli bir bileşeni olduğunu hatırlamak isterim. Dolayısıyla NATO ve uluslararası koalisyonun IŞİD ile mücadelede konusunu desteklediğini sürdüreceğini söylemek isterim. Bu bölge çok önemli. Peşmerge güçleri ve Irak güvenlik güçleri arasında koordinasyonun sağlanması önemli. Erbil ve Bağdat'ı terörle mücadele ve bu konuda desteklemek için her şeyi yapıyoruz.”

“Irak, tüm bölge istikrarının kilididir” diyen Maurizio Greganti, tarihte olduğu gibi istikrarlı bir Irak’ın tüm bölgeyi olumlu yönde etkileyeceğini sözlerine ekledi.

Greganti, Irak’ta son dönemde yaşanan siyasi krizin çözümü için tarafların çaba gösterdiğini, uluslararası toplumun da sorunun bir an önce çözülmesini desteklediğini kaydetti.

İran’ın nükleer atom anlaşmasının Irak’ın istikrarı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken İtalyan Büyükelçi, Irak Başbakanı’nın bölge barışı için gösterdiği çabaları takdir ettiklerini belirtti.

“Taraflar mahkeme kararına uymalı”

Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi’nin petrol ve gaz yasası aleyhine aldığı karara ilişkin herhangi bir yorumda bulamayacağını belirten Greganti, ancak tarafların mahkemenin aldığı kararlara bağlı kalması gerektiğini söyledi.

“Federal sistemin harika olduğunu söyleyemeyiz”

Irak’taki federal sistem çerçevesinde Erbil ile Bağdat arasında yaşanan sorunların çözümü ve bu konuda uluslararası toplumun nasıl bir rol üstleneceğine ilişkin bir soru üzerine Greganti şunları söyledi:

“Irak’ın federal sisteminin başarısız olduğuna bir soru işareti koyalım. Irak’ta federal sistem devam ediyor. Bildiğiniz gibi federal sistem bu ülkede ve dünyada yürütülmesi zor bir sistemdir. Sürekliliği için sistemin örgütlendirilmesi ve iyileştirilmesi için çalışmaların sürekli olması gerekiyor. Yani federalizmin burada çalıştığını ve harika olduğunu söyleyemeyiz, ancak başka bir yerlerde de çalışmıyor.

Şüphesiz, tarih boyunca Bağdat ile Erbil arasında sorunlar vardı. Ancak şu an iki taraf arasındaki ilişkilerde geçmiş yıllara oranla büyük ilerlemeler kaydedildi. Elbette, yeni hükümetin kurulması, cumhurbaşkanının belirlenmesi gibi konular Bağdat ve Erbil ilişkilerini de etkiliyor. Ancak süreç devam ediyor.”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Irak Temsilcisi’nin (UNAMI) Erbil ve Bağdat arasındaki diyalog sürecine uluslararası toplumun destek vermesi çağrısını hatırlatan Büyükelçi, “Uluslararası toplum ihtiyaç duyarsa süreci destekleyecektir. Ancak önemli olan Erbil ve Bağdat’ın kendi çözümlerini yaratmasıdır” yorumunda bulundu.

İtalyan diplomat Irak’ta nasıl bir hükümet modeli kurulacağı konusunda siyasi aktörlerin karar vermesi gerektiğini vurguladı.

“Irak’ın istikrar ve güvenliği bizim için çok önemli”

Irak’ın istikrar ve güvenliğine İtalya olarak büyük önem verdiklerinin altını çizen Greganti “Tabii ki ekonomik açıdan Irak bizim için çok önemli çünkü üçüncü petrol tedarikçimiz. Milli petrol şirketimiz Basra yakınlarında faaliyet gösteriyor, Zübeyr sahasında çalışıyorlar. Bu bağlamda bölgedeki  toplumu korumak için çalışıyoruz” dedi.

 “20’den fazla askerimiz öldü”

İtalyan diplomat, Ortadoğu'dan Akdeniz'e kadar bölge güvenliğinin sağlanmasının dış politikalarının bir parçası olduğunu belirterek, “Irak'ta çok iş yaptığımızı hatırlatmak isterim. 2003 yılında bir intihar saldırısında 20'den fazla İtalyan askeri öldü, bu yüzden bu ülkeye çok yatırım yaptığımızı ve daha fazla yatırım yapacağımızı söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

İtalya’nın Kürdistan Bölgesi’nde petrol arama çalışması planlarının olup olmadığına ilişkin soruya Maurizio Greganti, yakın bir gelecekte böyle bir planlarının olmadığını, ancak bir çok İtalyan şirketinin Kürdistan Bölgesi’nde yatırım yaptığını dile getirdi.

Kürdistan gazı alternatif olabili mi?

Ukrayna savaşı ile birlikte İtalya’nın alternatif gaz ve enerji arayışına girdiğini belirten Büyükelçi, Kürdistan Bölgesi gazının kendileri için bir alternatif olup olmayacağı konusunun şu aşamada belirsizliğini koruduğunu kaydetti.

Greganti, “kültür ve arkeoloji”nin Kürdistan Bölgesi ile İtalya arasındaki ilişkilerin temelini oluşturacağına inandığını belirterek, “Kültürün bu ülkenin gerçek petrolü ve ilerleme sebebi, geleceği olabileceğine inanıyorum” dedi.

Maurizio Greganti, Irak ve Kürdistan Bölgesi genelinde arkeolojik kazı çalışmalarına katılan 20’den fazla İtalyan ekibin bulunduğunu belirtti.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli