Vanlılar 32 yıldır Gelincik Sınır Kapısı'nın açılmasını bekliyor

Van (Rûdaw) – Van halkı 1990’dan beri kapalı olan Gelincik Sınır Kapısı’nın yeniden açılmasını talep ediyor.

Van kenti ile İran arasındaki sınırın uzunluğu 295 km. Van’ın İran’a açılan iki sınır kapısı bulunuyor: Biri Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı, diğeri Başkale’deki Gelincik (Xanesor) Sınır Kapısı.

Ancak 1990 yılından beri Gelincik Sınır Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle sınır üzerindeki tüm işlemler Kapıköy Sınır Kapısı’nda gerçekleşiyor. Sınır kapısı saat 10:00-16:00 arasında sadece 6 saat açık kalıyor ve bölgenin sınır üstü ticaret kapasitesini karşılamıyor.

Başkale’deki Gelincik ya da Kürtçe ismiyle Xanesor Sınır Kapısı, 1989 yılında Başbakan Turgut Özal döneminde bölge ekonomisine katkı sunması amacıyla açıldı. Ancak, kapı açıldıktan tam 6 ay sonra yeterli düzeyde “güvenlik olmadığı” gerekçesiyle, Türkiye hükümetinin tek taraflı kararıyla kapatıldı. Gelincik Sınır Kapısı’nın kapıları o günden beri bir daha açılmadı.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Kapının İran tarafındaki ismi Guzareş ve Salmas iline bağlı. Bu konuda 4-5 yıldır bir dizi görüşmelerimiz sürüyor. Halkın talepleri, toplanan imzalar ve raporlarla biz hazırlıklarımızı tamamladık. 15 gün önce bir kez daha Salmas’a gittik. Orada Ticaret Odası Başkanı ve kentin güvenlik komutanıyla görüşmelerimiz oldu. Onlar kapını açılması konusunda hazır olduklarını, Türkiye’nin karar almasını beklediklerini söylüyorlar” dedi.

Gelincik Sınır Kapısı Van’a 140 km, Başkale ilçesine 40 km uzaklıktaki Xanesor bölgesinde bulunuyor.  Bölgede Başkale ilçesine bağlı 30 köy bulunuyor. Köylerin toplam nüfusu 14 bin civarı ve Başkale nüfusunun yüzde 22’sini oluşturuyor. Kapının çevresindeki köyler geçimlerini hayvancılık ve tarım ile sağlıyorlar, ancak bölge ekonomisi için bu yeterli olmuyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Van Şubesi Başkanı Cevdet Özgökçe, “Lobi çalışmalarımız zayıf. Daha doğrusu siyasi lobi yapamıyoruz. Çünkü sivil toplum örgütlerimiz yok. Halk arkamızda durmadı. Sadece sözle de olmuyor. Bu kentin vekilleri, siyasi partileri, valisi  bizi desteklemeli. Ancak, bu konuda yetersizlik yaşanıyor” ifadelerini kullandı. 

Van Ticaret ve Sanayi Odaları raporuna göre; sınır kapısı ve serbest ticaretin olmaması nedeniyle bölge halkı kaçakçılığa mecbur kalıyor.

Başkale halkının Gelincik Sınır Kapısı’na ilişkin büyük umut ve beklentileri var. Bölge halkı, işsizlik sorunun çözülmesi, kaçakçılığın son bulması için kapının bir an önce açılmasının çok önemli olduğunu belirtiyorlar.