Rojava, Merkez Bankası yerine 'özel finans kurumu' kuracak
Erbil (Rûdaw) – Rojava Özerk Yönetimi, kontrol altında tuttuğu bölgeler için ekonomik sistemi kurma yolunda çalışma yürütüyor. Rojava'nın Merkez Bankası yerine 'özel finans kurumu' yönünde çalışma yürüttüğü aktarıldı.
2022 yılı bütçesinin onaylanmasından sonra, Özerk Yönetim’in bölgedeki ekonomik durumu düzenlemek üzere Merkez Bankası yerine işlev görecek ‘özel bir finans kurumunun’ kurulması üzerinde çalıştığı bildirildi.
ABD, Rojava’da, Suriye hükümetin kontrolü dışındaki bölgelerde, yabancı yatırımların yaptırımlara maruz kalmadan yapılmasına izin vermişti.
Yönetim ayrıca ABD’nin bölgede şirketlerin yatırım yapmasını serbest bırakması ve Rojava’yı muaf tutması kararı sonrası Yatırım Yasası’nın hazırlanması için bir komite kurmuştu.
Öte yandan iktisat alanında ders veren akademisyen Dr. Miselem Talas, Rûdaw’a yaptığı açıklamada Özerk Yönetim’in bütçeyi onaylamasının son derece önemli bir adım olduğunu belirtti.
Talas ayrıca ekonomik durumun kontrol altına alınmasının ve Yatırım Yasası’nın önemine değindi.
Dr. Talas, ABD’nin şirketlere yönelik muafiyet kararı sonrası Özerk Yönetim’in ciddi bir şekilde ekonominin gidişatı ve siyaseti üzerinde durmasının önemli olduğunu söyledi.
“Nüfus sayımı ve bütçenin onaylanması önemli adımlar”
Akademisyen Talas şöyle konuştu:
“Ekonominin siyaseti üzerinde ciddi bir şekilde durmak bir gereklilik. Elbette bu pek çok unsur içeriyor, fakat gerekli olan şeylerin ne olduğunu bilmekle başlıyor ve buna göre ekonomi siyaseti şekilleniyor, ardından yatırım planları yapılıyor."
Bölgedeki nüfus sayımını ve bütçenin onaylanmasını önemli adımlar olarak nitelendiren Talas, Yatırım Yasası’nın önemine işaret etti ve “Bir kurumun ekonomik durumu kontrol etmesi gerekiyor. Bu da ekonomik siyaseti ileriye taşıyacaktır ve ekonominin canlanması bu tür adımlara bağlıdır. Yatırım alanında bir siyasetiniz yoksa canlanma olmaz” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar Rojava’da ekonomik durumun düzelmesinin, piyasaların canlanmasının ve yatırımların önünün açılmasının 2 esas faktöre bağlı olduğunu belirtiyor.
Bu iki faktör de Özerk Yönetim’in dıştan gelebilecek tehditlere karşı korunması ve Rojava’daki siyasi durumun istikrara kavuşması.