Diyarbakır, Mardin ve Urfa’ya gelen turist sayısı yüzde 95 düştü

20-05-2021
Maşallah Dekak
Etiketler Diyarbakır Urfa Mardin Turist
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır, Mardin ve Urfa illeri bu yıl turizm bakımından en zor dönemlerini geçiriyor. Tarihi kentlere gelen turist sayısı bu yıl yüzde 95 düşmüş durumda.

Bu düşüşün sebebi de koronavirüs pandemisi nedeniyle uygulanan kısıtlamalar. Turizmden geçinen esnaf ve iş insanlarının kayıpları da şimdiden milyon dolarlarla ifade ediliyor.

Mart ayının başından bu yana sadece 3 bin turist Diyarbakır’ı ziyaret etmiş. Ancak şimdiye kadar tek bir turistik rezervasyon bile yapılmamış.

Rûdaw’a konuşan Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Edip Paçal, bundan bir yıl önce 400 bin turistin Diyarbakır'a geldiğini ve 2021 yılı için de 1 milyon turist beklediklerini ancak bütün bu beklentilere rağmen sayının yüzde 95 seviyelerinde gerilediğini aktardı.

Edip Paçal, “Pandemiden önce Diyarbakır'a 370 bin turist gelmişti. Bu sayı burada 150-200 bin dolayında kişinin bu sektörden geçindiği anlamına geliyor. Resmi rakamlara baktığımızda bu yıl sadece 3 bin kişinin Diyarbakır'a turistik amaçla geldiğini görüyoruz” dedi.

Diyarbakır'da irili ufaklı 100'ü aşkın turistik otel bulunuyor. Otelciler Birliği'nin verilerine göre 6 bin yataklı bu otellerin tamamı neredeyse boş.

Tarihi bir otel ve restoranın sahibi olan Serdar Ay, bu durumdan dolayı oldukça şaşkın.

Serdar Ay, turizm sektörünün durmasından dolayı çok sayıda iş insanı ve esnafın etkilendiğini ve milyon dolarlık zarara uğradığını söyledi.

“Aşılama tamamlanmazsa durum daha da kötüye doğru gidecek”

Serdar Ay, “Yüzde 5 oranında doluyuz, yüzde 95 beşlik kapasitemiz boş, kullanamıyoruz. İşverenler yaklaşık 6 bin kişi istihdam ediyordu turizm sektöründe. Şu an bunlardan 5 bin 500'ü işlerinden olmuş durumda. Hükümetn bir an önce bu soruna el atması gerekir. Aşılama tamamlanmazsa mevcut durum daha da kötüye doğru gidecek” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli