HALEPÇE - Kadın farkıyla kafe işletmesi

Süleymaniye (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nin Halepçe kentinde bir grup üniversiteli girişimci kız, bir yandan kafe işletiyor, diğer yandan eğitimlerine devam ediyorlar. Üniversiteli kızların açtığı kafe, özellikle kadın müşterilerin ilgi odağı haline geldi. Kafede çalışan Şadan Nurettin de yaptıklarıyla örnek olduklarını söyledi.

 Rûdaw’a konuşan Şadan Nurettin, “Bir yıl önce bu kafeyi açtık. İlk başta iki kişi olarak başladık zamanla işler daha iyi olunca çalışan sayısı artırdık şu anda 6 kişi çalışıyoruz ve hep birlikte kafeyi yönetiyoruz. İlk başladığımızda çok eleştirilmiştik ancak bize yöneltilen yersiz eleştirilere kulaklarımızı tıkadık. Şu an çok sayıda kadın bize özenerek çalışıyor” dedi.

Çeşitli tatlı ve kahvenin yapıldığı kafeye çoğunlukla kadınlar gidiyor. Kafede çalışan kızlardan bazıları hala üniversite öğrencisi ve günde yaklaşık 8 saat kafede çalıştıktan sonra üniversiteye gidiyorlar.

Rûdaw’a konuşan üniversite öğrencisi Pruşe Cemal, “Halepçe Üniversitesi İngilizce bölümünde okuyorum. İşimi de seviyorum. Çalışma hayatı özgüvenimi daha fazla artırıyor ve kendi ayaklarımın üstünde durmamı öğretti ve hiçbir zaman okumamın önünde engel olmadı” diye konuştu.

Pruşe her gün öğlenden sonra saat 4’te işe geliyor gece saat 12’de mesaisi bittikten sonra eve dönüyor. Kafeye giden müşteriler, kızların çalışma hayatına dahil olması için sıklıkla kendilerini ziyaret ettiğini ifade ediyor.

Kafeye gelen Sena Faik kafeyle ilgili düşüncelerini şöyle anlattı:

“Kadınların burada çalışmasından dolayı gerçekten gurur duyuyorum. Çok güzel bir gelişme bence. Kentimizin gurur kaynağı haline geldiler ve özenen kızlar da çalışmaya başladılar bu inanılmaz güzel bir duygu.”

Halepçe’de kızların iş hayatına dahil olmasına önayak olan söz konusu işletme kentte yaşayan onlarca kızın çalışmasına vesile oldu.