Dünya Rûdaw aracılığıyla Kürt halkının Newroz'unu kutluyor

Erbil (Rûdaw) – Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde bulunan yabancı ülke misyonları, siyasetçiler, büyükelçiler ve konsoloslar Rûdaw aracılığıyla Kürt halkının Newroz Bayramı’nı tebrik etti.

Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm kentlerde Newroz ateşi bugün yakılacak ve Newroz Bayramı değişik etkinliklerle kutlanacak. Başkent Erbil’deki etkinlik ise Şanedar Parkı'nda çok sayıda yetkili, şahsiyet ve sanatçının katılımıyla yapılacak.

Önceki gün, Kürdistan Bölgesi’ndeki Newroz etkinliklerine katılmak için 123 ülkenin büyükelçi ve temsilcisi Erbil’e gelmişti.

Öte yandan dünyanın değişik ülkelerinin Irak'taki büyükelçileri ve Kürdistan Bölgesi'ndeki konsoloslar Rûdaw mikrofonlarından Kürt halkına tebrik mesajları gönderdi.

Japon Büyükelçi Matsumoto: Size Japonya'dan barış mesajı gönderiyorum

Japonya'nın Irak Büyükelçisi Futoshi Matsumoto, Kürtçe, “Kürdistan‘ın yeni yılı Newroz kutlu olsun. Her yıl güzelliklerle geçsin” dediği mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün Newroz'u Japonya'nın Tokyo şehrinde kutluyoruz. Ardından sakula ağacıyla yani Japonya'daki kiraz ağacıyla birlikte, Japonya'dan tüm Kürdistan ve Irak halkına barış mesajı göndermek istiyorum. Çok teşekkür ederim.”

Avustralya Büyükelçisi Ganly: Newroz için Akre’ye gidiyorum

Avustralya’nın Irak Büyükelçisi Paula Ganly de, “Çok mutluyum, geçen yıl burada olmayı umuyordum ama olamadım. Şimdi buradayım ve bu güzel köyleri görüyorum. Ama Akre'ye gidiyorum ve Kürt halkının Newroz etkinliğinin tadını çıkarmak için bu gezinin bir parçası olacağım. Newrozunun kutlu olsun, güzel misafirperverliğiniz için teşekkür ederim” dedi.

Norveç Büyükelçisi Lindbeck: Hepinizin Newroz'u kutlu olsun

Norveç’in Irak Büyükelçisi Espen Lindbeck de Newroz mesajında, “Burada olmaktan çok mutluyum. Burada bulunan herkesin Newroz'unu kutlarım. Teşekkür ederim” diye belirtti.

Pakistan Büyükelçisi: Misafirperverliğiniz için teşekkür ederiz

Pakistan'ın Irak Büyükelçisi Ahmad Amjad, "Kürdistan liderliğini ve halkını Newroz münasebetiyle tebrik etmek istiyorum. Konukseverlikleri ve bu vesileyle tüm büyükelçilerini ağırladıkları için Başkan Mesud Barzani, Başbakan Masur Barzani ve Başkan Neçirvan Barzani'ye çok minnettarız" dedi. Pakistan halkı adına tüm Kürdistanlı kardeşlerimizi tebrik ediyoruz” ifadesini kullandı.

Sudan Büyükelçisi Surulhatim: Kürdistan halkının Newrozunu kutluyorum

Sudan’ın Irak Büyükelçisi Abdurrahim Syurulhatim de, "Yüce Rahman olan Allah'ın adıyla. Bugün burada Erbil'de bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu güzel misafirperverlik için Dışişleri Bakanlığı'na ve Kürdistan Bölgesi Hükümetine teşekkür ediyoruz. Newroz’un hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Kürdistan halkının Newrozunu kutluyorum” dedi.

Almanya Konsolosu vekili Mossler: Newroz, barış ve özgürlüğün simgesidir

Almanya'nın Erbil Başkonsolos Yardımcısı Sven Mossler de mesajında şu ifadeleri kullandı:

““Kürtler 21 Kasım'da Newroz'u kutlamaya başlayacaklar. Bu bayramı Kürdistan Bölgesi'nde ikinci kez kutladığım için şanslıyım. Kürtlerin binlerce yıldır baharın gelişini kutluyor ve bu ailelerin dostları ve tanıdıkları ile bir araya gelmesi için güzel bir fırsat. Aynı zamanda bu Kürt Yeni Yılı kutlaması Kürt kimliğinin korunması açısından önemlidir, barış ve özgürlüğün simgesidir.

Newroz insanlara demokrasinin güçlü temelleri olan insan hakları ve karşılıklı saygıyı hatırlatır. Benim ülkem olan Almanya'da Newroz Kürtler arasında süregelen bir gelenektir. Umarım Kürdistan Bölgesi ve Almanya’da olduğu gibi dünyanın her yerinde Kürtler Newroz'unu güzel bir şekilde kutlar. Yeni Yılınız kutlu olsun."

Hollanda Başkonsolosu Beerends: Newroz'un güzel geçmesini temenni ediyorum

Hollanda'nın Erbil Başkonsolosu Jaco Beerends de, "Selamlar, Kürt takvimde çok önemli bir gün olan Newroz bayramı Kürdistan Bölgesi halkına kutlu olsun. Kürdistan halkına yeni bir başlangıç, yeni bir bahar diliyorum. Aileniz dışarı çıkması, geziye gitmesi ve güzel doğanın tadını çıkarması için bu çok güzel bir fırsat. Gelecek nesiller için bu güzel doğayı koruyabilmemiz için çevreyi temiz tutmalarını istiyorum. Her gününüz Newroz olsun. Newrozunuz kutlu olsun. Teşekkürler” dedi.

Hindistan Başkonsolosu Kain: Kürdistan da Hindistan gibi farklı kültürleri barındırıyor

Hindistan'ın Erbil Başkonsolosu Subhash C. Kain da Kürdistan ile Hindistan’ın farklı kültürleri barındırdığını ve bu yönüyle ortak değerlere sahip olduğunu belirterek, ülkesinde de Newroz bayraımın kutlandığını hatırlattı.

Kain, “Kürdistan halkının Newroz Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyorum. Bildiğimiz gibi Kürdistan da Hindistan gibi farklı kültürlere sahip. Farklı kültürleri, dilleri ve dinleri var. Bu da bizim benzerliklerimizden biri. Hindistan’da da Newroz kutlanıyor. Newroz yeni bir başlangıçtır ve bu yeni başlangıcın Kürdistan Bölgesi halkı için birçok fırsat ve refah getirmesini temenni ederim. Hindistan ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin Newroz'un gelişiyle daha da güçlenmesini temenni ediyorum."

Yunanistan Başkonsolosu Kyrimis: Kürt halkına barış ve refah diliyorum

Yunanistan'ın Erbil Başkonsolosu Stavros Kyrimis de mesajında, “Rûdaw aracılığıyla Kürtlerin yeni yılı Newroz’un tüm Kürt halkına barış ve esenlik getirmesini diliyorum. Biz Yunanlılar sizin tarihinizi çok iyi biliyoruz. Bunun arkasındaki mesaj farklı inanç, ulus ve çok kültürlü yapı içerisinde hoşgörüdür. Sizinle paylaşmak istediğim bir nokta var; Kürdistan Bölgesi'nin geleceği ve gelecek yıl daha çok kadın rengi olmalı, çünkü kadınlarla birlikte Kürdistan Bölgesi barış içinde daha güçlü olacak.”