Başbakan Barzani’den Newroz Bayramı mesajı

Erbil (Rûdaw) - Başbakan Neçirvan Barzani, Newroz Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Kürdistan halkının her bireyinin yüreğinde mutluluk ve neşe tomurcuklarının yeşermesini umuyor ve diliyorum” dedi.

 

Başbakan Barzani, Newroz Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

 

Barzani Newroz mesajında şu ifadelere yer verdi:

 

“Değerli ve aziz Kürdistanlı vatandaşlarım, Newroz Bayramınız kutlu olsun

 

Değerli Kürdistan halkı Kürtlerin yeni yılı ve Newroz Bayramı münasebetiyle hepinizi kutluyorum. Baharın gelmesiyle birlikte Kürdistan’ın dağları, ovaları ve köyleri yemyeşil renklere bürünüyor. Her karış toprağını ziyaret ettiğinizde doğanın güzellikleriyle adeta büyüleniyorsunuz.

 

Kürdistan halkının her bireyinin yüreğinde mutluluk ve neşe tomurcuklarının yeşermesini umuyor ve diliyorum. Yüreğinize dolan bu mutluluğun siyasi davamıza, ekonomik ve toplumsal alanda hepinizin yaşantısında olumlu yansımasını umut ediyorum.

 

Değerli vatandaşlarım sizi temin ederim ki amacımıza zaferle ulaşacağımız yegâne yol, gösterdiğiniz metanet ve hoşgörüdür. Kürdistan bu süreçte bir kez daha kalkınmaya doğru adım attı, ekonomik durumumuz yeniden iyileşmeye başladı. Bütün bu konuları yakın bir gelecekte detaylı bir şekilde anlatacağım. Birlik ve beraberlik, yaşam kültürü, hoşgörü, barış ve sevgi anlayışıyla kin ve nefret duygularının önüne geçebiliriz. Newroz Bayramı zaten bütün bu değerleri içinde barındırıyor.

 

Tarihin farklı evrelerinde gelişen olağan bazı durumlar karşısında bir takım uygun olmayan ve istenmeyen şeylerle karşı karşıya kaldık. Hepimiz Kürdistan’ın engellerle dolu bir süreçten geçtiğine şahit olduk. IŞİD’le mücadele, Kürdistan Bölgesi’ne akın eden binlerce mülteci, Kürdistan’ın bütçesinden yapılan kesintiler nedeniyle ortaya çıkan ekonomik sıkıntıların ve akabinde petrol fiyatlarındaki düşüş gibi önümüze çıkan bir takım olumsuzluklar vatandaşlarımızın üzerinde hem psikolojik hem mali açıdan kötü etkiler bıraktı.

 

IŞİD savaşı ve ekonomik krizden dolayı ortaya çıkan durumdan etkilenen bazı vatandaşlarımızın kimi zaman hal ve hareketlerinde olumsuz davranışlarına ve şiddete meyilli olduklarına şahit olduk ve kimi zaman da duyduk. Şiddet sadece bedenen uygulanan mesela kavga etmek veya silah kullanmak gibi eylemler değildir. Bazen üzerine vazife olanı yapmamak, ya da insanlara karşı saygısızca davranmak veya genel örf ve adetlere bağlı kalmamak da bir şiddet türü olarak nitelendirilebilir. Bazen alışverişte vicdansızca davranmak da aynı çerçevede değerlendirilebilir. Geçtiğimiz süreçte devlet memuru ya da bir taksi şoförünün sergilediği davranışlarda sert bir mizaç gözlemlenmiş olabilir veya toplumun farklı kesimlerinde de görülebilir. Bütün bunların Kürdistan Bölgesi’nin içinden geçtiği süreçten dolayı ortaya çıktığını söyleyebilirim. Ama bu davranışların bir daha tekrarlanmaması gerekiyor.

 

Newroz geldi ve bu günden itibaren artık sakinleşme sürecine girdik. IŞİD canilerine karşı savunma savaşımızı başarıyla sona ulaştırdık ve ekonomik yenilenmeyle olağan sürece adım atmış olduk.

 

Değerli ebeveynler size buradan sesleniyorum: çocuklarınızın hal ve hareketlerini daha fazla gözlemleyin, onlara karşı daha fazla hoşgörülü olun. Onları hoşgörü ve ılımlı davranışlar sergilemeleri için eğitin. Sağlık durumlarını gözlemleyerek eğitim ve spora yönelmeleri için teşvik edin.

 

Siz değerli kurum ve kuruluş yetkilileri, bundan sonra memurlarınızı daha sık kontrol ediniz. Emniyet birimlerinde görev yapan memurlarımızın vatandaşlara karşı tavırlarında daha yumuşak ve hoşgörülü olmalarını istiyoruz. Bunları sizinle paylaşmak için özellikle bugünü seçtim. Çünkü bugün bayram. Newroz Kürdistan’ın neşeyle dolu özel bir günüdür. Newroz baharın ve gönüllerin yeniden yeşermesidir.

 

Newroz günlerinde eski sayfalar bir kenara bırakılır, yeni sayfalar açılır. Sizlerden ricam bu özel günleri barış, kardeşlik ve sevgiyle karşılayın. Hepimiz hoşgörü içerisinde birbirimize olan sevgimizi yenilemeliyiz. Hepinizden doğaya karşı hassas ve saygılı olmanızı rica ediyorum. Kürdistan’ın çevre ve doğasını korumanızı ve temiz tutmanızı istiyorum. Yeni yılımız ve bayramımız olan bu kutsal günde, bir zafer günüymüş gibi özgürlük meşalesini yakarak karşılayalım. Şehit yakınlarının bayramını kutluyorum, engelli kardeşlerimin bayramını kutluyorum, IŞİD savaşında gazi olan kardeşlerimin bayramını kutluyorum, farklı olaylarda zarar gören ve yaralanan diğer bütün kardeşlerimin bayramını kutluyorum. Bütün farklı etnik köken ve din mensubu kardeşlerimin bayramını kutluyorum. Özellikle Ezidi hanım kardeşlerimin ve Kürdistan kadınlarının bayramını kutluyorum. Saygı değer öğretmenler, sevgili öğrenciler ve gençler sizlerin de bayramını kutluyorum. Siyasi parti mensupları, din adamları ve entellektüel insanların bayramını kutluyorum. Kürdistan’ın ilerlemesi ve gelişmesi için hepimizin elimizi taşın altına koyarak birlikte çalışması gerekiyor. Her günümüzün Newroz , bahar ve huzur içinde olması dileğiyle.

 

Peşmerge Güçleri’nin, Zêrevani, asayiş birimleri ve bütün polis güçlerinin Newroz Bayramını kutluyorum. Devlet ve özel sektörde görev yapan bütün memurların bayramını kutluyorum. Bütün çiftçi kardeşlerimin, göçebe ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bayramını kutluyorum. Köylülerimizin bayramını kutluyorum.

 

Kürdistan’dan uzakta yaşayan bütün Kürdistanlıların bayramını kutluyorum. Değerli milletvekilleri, bakanlar, valiler ve yöneticiler sizlerin de bayramını kutluyorum.

 

Bütün Kürdistan halkı olmak üzere burada olan değerli misafirlerimiz ve ev sahibi vatandaşlarımızın bayramını kutluyorum. Burada yaşayan bütün mültecilerin bayramını kutluyorum.

 

Bir kez daha vurgulamak istiyorum iddiamız Kürdistan’ın zaferidir. Uzun bir yol kat ettik azı kaldı. Zafere giden yolda çok kurban verdik. Kendi halkımız için dilediğimiz huzur ve barışı aynı şekilde diğer milletler için de diliyoruz, özellikle kardeş Irak halkı için. Kürdistan Bölgesi Irak’ın hakiki kardeşi ve ortağıdır. Bunu ülkenin Anayasası da teyit etmektedir.

 

Newroz Bayramı Irak’ta da resmi bir gün olarak kutlanıyor. Bu vesileyle Irak hükümetinden şunu talep ediyorum, Irak halklarının hem kendi içindeki hem Kürdistan’la olan kardeşliğinin zafere ulaşmasına yardımcı olsun.

 

Bütün il, ilçe ve köyleri dahil olmak üzere Irak halklarının bayramını kutluyorum. Bütün Kürt halkının ve Kürdistan komşu ülkelerinin bayramını kutluyorum. Biz Kürt halkına uygulanan baskının tamamen son bulacağı günü bekliyoruz. Umuyoruz ki herkes eşit haklara sahip olarak barış ve kardeşlik içinde yaşamını devam ettirir.

 

Bölge halkları ve Newroz’u kutlayan bütün halkların bayramını kutluyorum. Buradan bir kez daha hepinizin bayramını kutlar barış ve başarı içinde olmanızı diliyor, saygıyla selamlıyorum.”