Türk Prof: Kürtler savaş misyonunu pazarlayamıyor!
Erbil (Rûdaw) – Türkiyeli Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, Batılı ülkelerin peşmergelere maddi destek vermemesi konusunda, “IŞİD’le savaş misyonunun daha iyi pazarlanması” gerektiğini söyledi.
İngiltere’nin başkenti Londra’da kurulu Regent’s Üniversitesi’nde Ulusötesi Araştırmalar Merkezi'nin başında olan Prof Dr. Sirkeci, Rûdaw’ın sorularını e-mail yoluyla yanıtladı.
Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, “IŞİD’e karşı mücadelede ana aktörlerden biri olan peşmergenin, Batılı ülkelerden askeri yardımla birlikte maddi yardım alması sözkonusu olabilir mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Olabilir ancak şu ana dek bu yönde bir ipucu görmedik. Bu misyonun daha iyi pazarlanması lazım.”
Kürdistan Bölgesi’nin bağımlılığı
Kürdistan Bölgesi’nde birçok aile ekonomik olarak KRG’ye bağlı ve petrol bölgenin tek gelir kaynağı olarak görülüyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikle ekonomik kriz yaşayan KRG’nin krizi atlatması için ne gibi önlemler alması gerekiyor?
Tek ürüne ve ham maddeye dayalı ekonomilerin riske açık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sirkeci, Kürdistan Bögesi’nin ekonomiyi çeşitlendirmenin yollarını araması gerektiğini vurgulayarak, şunları ekledi:
"Güvenli yatırım bölgesi niteliğini kaybettiği için kendi yağıyla kavrulmak zorunda. Küçük bir ekonomi olarak kendine yeten, dışardan almayan bir ülke olması imkansız. Uluslararası siyasi ve ekonomik ittifaklara girmesi ve aynı zamanda iyi olabileceği bir alanda yoğun ve stratejik yatırım yapması lazım. İran ile ilişkileri geliştirmeli. Aksi takdirde ekonomik kriz ve takiben siyasi istikrarsızlık artacaktır.”
Rojava’da petrol hattı
Prof. Dr. Sirkeci, “Rojava Kürdistan’ında federal sistem, “Kerkük - Yumurtalık Petrol Boru Hattı’na paralel bir petrol boru hattı meydana getirebilir mi? Türkiye’nin burada tutumu ne olur?” sorusu üzerine de şu ifadeleri kullandı:
“Uzun vadede bir olasılık ancak Türkiye bunun olmaması için herşeyi yapacaktır.”
İbrahim Sirkeci kimdir?
1972’de İzmir’dedoğdu. İngiltere'de yaşıyor. Londra’da, Regent's Üniversitesi'nde “Ulusötesi AraştırmalarMerkezi”ni yönetiyor. Uluslararasıgöç, içgöç, nüfus hareketleri, işgücü piyasaları, etnik çatışma ve azınlıklar alanında kitap ve makaleleri yayımlandı. İngiltere, Türkiye, Kürtler ve Almanya'ya göç, Irak konusunda da çalışmaları vardır.