Osman Baydemir’den Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne teşekkür
Haber Merkezi – Kürt siyasetçi Osman Baydemir, katıldığı programda Maraş depreminde verdiği destekten ötürü Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Barzani Yardım Vakfı’na teşekkür etti.
Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve HDP Eski Urfa Milletvekili Osman Baydemir, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Maraş’ta meydana gelen 40 binden fazla kişinin ölümü ile sonuçlanan 7.7’lik ve 7.6’lık depremlerle ilgili konuşan Baydemir, depremle beraber bir medeniyet yitirildiğini kaydetti.
Gazeteci Erdal Er’in Youtube yayınına katılan Baydemir, depremde Diyarbakır’da çok sayıda hemşerisinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Baydemir, Diyarbakır’da 400 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek yıkılan binaların 2000 yılı öncesi dönemde yapıldığını kaydetti.
Kendi belediye başkanlığı döneminde “imar planı yapılırken bütün sivil dinamiklerini planlama sürecine dahil ettiklerini” kaydeden Baydemir, planlama sürecinden sonra yapılan binaların ve yapılan can kaybına neden olmadığını söyledi.
Hükümetin depreme yönelik tavrını eleştiren Baydemir, yetersiz kalındığını kaydetti.
Öte yandan Kürdistan Bölgesi’nin ve Barzani Yardım Vakfı’na depremde verdiği destekten ötürü teşekkür eden Baydemir, şunları söyledi:
“Yeni bir inşa şart. Ülkeyi inşa etmemiz lazım, ülkenin yeniden inşası için hastalıklı zihniyetten kurtulmamız lazım. Bu zihniyetten kurtuluş yolunda çatışmasızlık ortamı, Türkiye’ye çok önemli bir fırsatı sundu. Hem Türk’e hem de Kürt’e. Aynı zamanda çatışmasızlık ortamının uzun bir vadeye yayılması Rojava halkının kendi özgün özerk yapısının kurumsallaşması kapısını da beraberinde açacaktır. Depremde ilk açıklama Rojava Yönetimi’nden geldi ve yardım etmeye hazır olduklarını ilettiler. Hazırlık da yaptılar ama sınır açılmadı.
Birbirinize düşman da olabilirsiniz ama öyle bir gün gelir ki o düşmanlığın ötesinde bir enkazı kaldırıp bir bebeği kurtarmak bütün cihanı kurtarmak kadar kıymetli bir şey. Rojava bunu yapmaya çalıştı. Onlara teşekkür etmek istiyorum.
Kürdistan Hükümeti’ni açlıkla terbiye etmeye çalıştılar, şantaj uyguladılar. Yardıma ilk gelenlerden biri de Kürdistan Hükümeti’ydi, Barzani Vakfı’ydı.
Ben hem Rojava Yönetimi’ne hem Güney Kürdistan Hükümeti’ne hem Barzani Vakfı’na hem Heyva Kurdistana Sor’a içtenlikle teşekkür ediyorum. Hakikaten de bu organizasyonlar da Kürt halkını birbirine yakınlaştırıyor. Bu kardeşlerin kardeşlere destek elini uzatması da siyasi rekabeti birbirine yakınlaştırıyor. Siyasi soğumaların tabiri caizse hafiflemesini bir kez daha bir diyalog zemininin, kardeşlik hukukunun inşasına kapılar aralamış oluyor.
Bu büyük musibet, aynı zamanda hayır kapılarının da açılmasını da beraberinde getirebilir. Böyle bir zemin sunabilir ve bu zemini değerlendirmek gerekiyor. Biz beklersek kendiliğinden gelmeyecektir.”