VİDEO - Barzan’ın evcilleşen dağ keçileri

Barzan (Rûdaw) Erbil’in Soran ilçesine bağlı Barzan bölgesindeki dağlarda bulunan dağ keçileri, köylere inip yiyecek arıyor.

 

Kar yağışıyla birlikte yiyecek bulamayan yabani hayvanlar köy yakınlarına iniyor.

 

Rûdaw’a konuşan Zarara köyü sakinlerinden Abdullah, yabani hayvanların artık köy sakinlerinden korkmadığını söyledi.

 

Köy sakinleriyle dağ keçileri arasındaki ilişkiyi anlatan Abdullah, “Kar yağdığı zamanlar veya başka hayvanların saldırısından endişe ettikleri zaman, dağ keçileri köylerimizin etrafına yaklaşıyor. Gelip köy içinde yiyecek arıyorlar ama hiç kimse onları rahatsız etmiyor. Hatta insanlara yakın olduklarında güvende olduklarını hissediyorlar” dedi.

 

Kış mevsiminde dağ keçilerinin yiyeceği ağaç yaprakları ve palamut oluyor. Yabanci hayvanlar artık köylere bir hayli yaklaşıyor çünkü insanlardan ve araba seslerinden korkmuyorlar.

 

Zarara köyünün bir sakini Siyamend Şaki, “Dağ keçilerinin erkek ve dişileri çoğunlukla ayrı yaşıyor. Bu onların doğasında var. Biz onları erkek keçilerimizden uzak tutmak istiyoruz ancak bazen buna engel olamıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Köyün her yanında görülen dağ keçilerinin bu yıl çok sayıda yavru getirdiği görüldü.

 

Dağ keçileri köye o kadar alışmışlar ki bazen dışarıda yiyecek bulamadıklarında evlerin kapısına vuruyor, hatta kapıyı açıp içeriye girdikleri oluyor.