Başbakan: Bağdat ile koordinasyon içerisinde olacağız

20-01-2023
Etiketler Amos Hochstein Başbakan Mesrur Barzani Kürdistan Bölgesi ABD Petrol-gaz yasası
A+ A-

Erbil (Rûdaw )- Başbakan Mesrur Barzani, ABD Başkanlık Küresel Altyapı ve Enerji Koordinatörü Amos Hochstein ile yaptığı görüşmede yeni bir petrol-gaz yasası düzenleninceye kadar Bağdat ile koordinasyon içerisinde olacaklarını söyledi.

Başbakan Mesrur Barzani, ABD Başkanlık Küresel Altyapı ve Enerji Koordinatörü Amos Hochstein ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinden yapılan açıklamaya göre; görüşmede Başbakan, Bağdat’ta Irak Başbakanı Sudani ile yaptığı görüşmeden bahsetti ve Kürdistan Bölgesi Hükümetinin anayasa çerçevesinde her hükümet arasındaki sorunların çözümüne hazır olduğunu yineledi.

Başbakan Mesrur Barzani’nin ayrıca, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin, yeniden düzenlenen petrol ve gaz yasası kabul edilene kadar enerji sektöründeki üretimin geliştirilmesi ve devamı konusunda Bağdat ile koordinasyon içinde olacağını taahhüt ettiği dile getirildi.

ABD Başkanlık Küresel Altyapı ve Enerji Koordinatörü Amos Hochstein ise birkaç gün önce Bağdat ve Erbil’e yaptığı ziyaret hakkında bilgi verdi. Açıklamada, Başbakan ve Hochstein’in enerji sektörünün üretim ve gelişimi önündeki engellerin ortadan kaldırılmasının önemi konusunda hemfikir olduğu kaydedildi.

İkili görüşmede, ABD-Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin her alanda genişletilmesi, Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta ticaret, yatırım ve enerji sektörünün geliştirilmesinin önemi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

16 Ocak’ta ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Ortadoğu ve Afrika Direktörü Brett McGurk başkanlığındaki üst düzey bir ABD heyeti Bağdat ve Erbil'i ziyaret etti. Brett McGourk’e ABD Başkanlık Küresel Altyapı ve Enerji Koordinatörü Amos Hochstein’in yanı sıra askeri ve diplomatik danışmanlar eşlik etti. ABD heyetinin Bağdat ve Erbil’de gerçekleştirdiği  görüşmelerde Erbil-Bağdat arasındaki sorunlar, Kürdistan Bölgesi’ndeki iç sorunlar, Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesi ile enerji güvenliği gibi konular gündeme geldi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli