Katliamdan kurtulanlar: Bizim güçlü olmamızı çekemediler

19-12-2019
Ali Haydar Gözlü
A+ A-

Dersim (Rûdaw) - Maraş Katliamı'nın 41. Yılında, katliamdan kurtulanlar yaşadıklarını gözyaşı içinde anlatıyor.

19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Kürt Alevi nüfusunun yoğun olduğu Maraş katliamında en büyük tahribat ve saldırı Yörük Selim Mahallesi'nde yaşandı.

Resmi rakamlara göre yedi gün süren olaylar sırasında 120 insan öldürüldü. Alevilere ait 200'ün üzerinde ev yakıldı, 100'e yakın işyeri ise tahrip edildi.

Maraş Katliamı’nın mağdurlarının, yaşadıkları trajedi halen hafızalarındaki yerini koruyor.

Katliamı yaşayan çok sayıda insan, Maraş'ta Kürt Alevilere yönelik gerçekleştirilen katliamın nedenin tamamen demografik ve ekonomik nedenler olduğunu belirtiyor.

Ticaretin büyük bölümünün Kürt Aleviler’in elinde olması nedeniyle “gerici ve faşist” kesimin Maraş'ta böyle bir katliama girdiği düşüncesi yer ediniyor.

Maraş Katliamı'nın 41. Yıl dönümünde ev ve işyerleri tahrip edilen ve katliamdan kurtulmayı başaranlar, yaşadıklarını hala unutamıyor.

Katliamda evi saldırıya uğrayan ve komşuların yardımıyla hayatta kalan Ayşe Karagöz, "Evimize saldırdılar, bende henüz küçük olan oğlumu evde gizili bir yere sakladım ve ölümü bekledim.Saldırdıkları zaman lütfen namusuma karışmayın beni öldürün, evim malım mülküm sizin olsun dedim. Daha sonra komşuların yardımıyla kurtulduk" dedi.

Maraş'ta konfeksiyon mağazası sahibi Mahmut Yıldırım ise, o günleri anlatırken gözyaşlarını tutamıyor. 

Katliam öncesi birileri tarafından Alevi evlerinin tespit çalışması yaptığını ifade eden Yıldırım, sözlerine şunları ekledi:

“Olaydan önce bazı kişiler kırmızı kalemlerle ev numaralarını tespit ediyordu. Ben sordum sadece numaraları değiştireceğiz dedi, meğer Alevilerin evlerini tespit ediyorlarmış. Ben İstanbul'a mal getirmeye gittim geldim, olay günü dükkânımda oturuyordum daha sonra camların kırıldığını gördüm ve dükkandan kaçarak eve gittim. Dükkânı yaktılar söndürmeye geldim. Olaylar büyüyünce eve çıktım, Maraş'ta liseye giden 40 yakın lise öğrencisi de benim evime sığındı. Bir süre evde bekledik, daha sonra cemseler gelince Alevi olan bir komutan beni tanıdı ve bizde onların yardımıyla evden çıkıp cemselere binerek Maraş'ta Adliye binasına sığındık. Asker orada bize yemek verdi, çocuklar üzüntüden ve korkudan bir şey yemediler. Biz askerin yardımıyla son anda kurtulduk.”

Yıllarca Maraş'ta esnaflık yaptığını belirten Yıldırım, Alevilerin Maraş'ta çok sayıda işyerinin bulunduğunu her geçen gün ekonomik anlamda güçlenmesinden ötürü bu katliamın yapıldığını dile getirdi.

12 Eylül darbesine yol açan olaylardan biri olarak görülen Maraş Katliamında Alevi Kürtler hedef alındı.

1978'de Maraş'ta yaşanan olaylarda resmi rakamlara göre 100'den fazla kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı, 210 ev, 70 işyeri tahrip edildi. Resmi olmayan beyanlara göre ise hayatını kaybedenlerin sayısı 500’ün üzerindeydi.

Katliamla ilgili 804 kişi hakkında dava açıldı; sanıklardan 29’u idam, 7’si müebbet hapisle, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapisle cezalandırıldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı.

Maraş'ta yaşanan katliam 12 Eylül darbesine sebep olan olaylardan biri olarak görüldü. Türkiye Millî İstihbarat Teşkilatı'na göre olayların başlamasında "Türk-Kürt meselesi" de etken olmuştur.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli