Batman’da 'kirveleri' tarafından köyleri işgal edilen Ezidiler haklarını arıyor

19-12-2019
Mehdi Mutlu
Batman
Batman
Etiketler Batman Ezidi Kürtler Beşiri
A+ A-

Batman (Rûdaw) – Batman’da 27 yıl önce Avrupa’ya göç eden Ezidi Kürt Nedim Erkiş, köydeki arazilerini teslim ettikleri “kirveleri”nden geri alamadıklarını ve üstelik saldırıya uğradıklarını söyledi. Erkiş, "Köyde dedelerimin mezarı var, satmam" dedi.

1992 yılında Batman’ın Beşiri (Qubin) ilçesine bağlı 13 köydeki arazi ve mülklerini komşuları olan aşiret liderlerine teslim eden Ezidiler, yıllar sonra döndükleri halde mallarını geri alamıyor. 8 yıldır hukuk mücadelesi veren Ezidiler kirveleri olan aşiretlerin saldırısına uğruyor.

Rûdaw’a konuşan Nedim Erkiş, Beşiri ilçesine bağlı Kuşçukuru (Kelhok) köyündeki arazilerini komşuları olan Reşkotan aşireti ağası Filite Quto’nun torunu Hacı Ahmet Karabulut’a teslim ettiklerini ve bunu görüntülü bir şekilde kaydettiklerini söyledi.

Hacı Ahmet Karabulut’tan arazilerine sahip çıkacağına ve ne zaman geri dönerlerse kendilerine iade edeceğine dair söz aldıklarını belirten Erkiş ancak şimdi de dost ve komşularının saldırısına uğradıklarını söyledi.

Nedim Erkiş, “Avrupa’ya giderken topraklarımızı karşılıksız emanet ettik. Fakat şimdi mülkümüzü gaspetmişler. Tapularımız elimizde. Köyümüz olduğu halde dönemiyoruz. Tarlalarımızı süremiyoruz. Emanet ettiğimiz toprakları istediğimizde de saldırıya uğruyoruz. Bize neden arazinizi satmıyorsunuz diye baskı yapıyorlar. Dedelerimin, atalarımın mezarı var o topraklarda. Toprağı satarsam mezarları satmış olurum. Satmam” dedi.

Mahkemenin de kendi lehlerinde karar verdiğini hatırlatan Erkiş, köyündeki tarlalarını askerlerin sağladığı güvenlik sayesinde sürdüklerini söyledi.

1990’lara kadar da Batman’da yaklaşık 10 bin Ezidi Kürt yaşıyordu. Ezidiler, Müslüman Kürt Reşkotan, Pencinaran, Reman ve Elikan aşiretleri ile komşuydu. Ancak şu an sadece 150 Ezidi Kürt yaşıyor.  

Rûdaw’a konuşan Ezidi Piri Pir Cengiz de, “Ezidiler mazlumdur. Bize hakaret ediliyor. Biz topraklarımıza dönmek istiyoruz. Fakat arazilerimiz işgal edilmiş. Raman aşiretine emanet ettiğimiz topraklar vardı. Allah bin defa Raman aşiret ağasından razı olsun, döndüğümüzde emanetimizi geri verdi. Fakat Reşkotan aşireti topraklarımıza el koydu. Ezidiler geri dönmekten korkuyor, kendi vatanlarında mülteci olmuşlar” diye konuştu.

Hukukçular da, Ezidilerin kenti köylerine dönmeleri önünde herhangi bir engel olmadığını belirtiyor.

Avukat Abdullah Akın, “Ezidiler sonuna kadar haklı. Zaten bu toprakları işgal edenler mahkeme karşısında buralar bizim diyemiyor. Biz yanlışlıkla onların tarlalarını sürdük diyorlar” dedi.

Batman Mahkemesi, Texeriye, Hecire, Kelhok, Enab ve Qorixe köylerinin Ezidi Kürtler ait olduğuna hükmetti. Köylüler askerlerin sağladığı güvenlikle sürebiliyor.

Nedim Erkiş ve yakınları, geçtiğimiz gün Batman’da kaldıkları otelin önünde arazilerine el koyan Karabulut ve Biter ailelerinin saldırısına uğramıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli