Erbil’den ‘İran’a kaçak silah gidiyor’ iddiaları hakkında açıklama

19-11-2022
Etiketler İran Kürdistan Bölgesi Kaçak Silah Jina Emini
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Hükümeti, bazı İran haber sitelerinde yer alan Kürdistan Bölgesi’nden İran’a silah kaçırıldığı şeklindeki haberleri kesin bir dille yalanladı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden yaptılan açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, komşu ülkelerimizin güvenliğinin Kürdistan Bölgesi aracılığıyla bozulmasına izin vermemiştir ve vermeyecektir” ifadelerine yer verildi.

Hükümet sözcüsü adına yapılan açıklamasıda şunlar kaydedildi:

“Bazı İran haber siteleri, şu anda ABD'de herhangi bir hükümet görevi veya resmi bir görevde olmayan John Bolton'a dayandırarak Kürdistan Bölgesi üzerinden İran İslam Cumhuriyeti'ne kaçak yollarla silah gönderildiğine dair haberler yayınladı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti bir süredir tekrarlanan bu haberleri kesin bir şekilde reddediyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, komşu ülkelerimizin güvenliğinin Kürdistan Bölgesi aracılığıyla bozulmasına izin vermemiştir ve vermeyecektir. Bu tür haberler asılsız olduğu gibi sadece yalandan ibarettir.”

İran’dan Kürdistan Bölgesi’ne kara operasyonu tehdidi!

Amerikan Associated Press ajansı, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani’nin geçtiğimiz Pazartesi günü sürpriz bir şekilde Bağdat'ı ziyaret etttiğini ve Başbakan Muhammed Şia Sudani’nin yanı sıra Koordinasyon Çerçevesi ittifakının diğer liderleri ve Cumhurbaşkanı Latif Reşid ile de bir araya geldiğini yazdı.

Ajans, Kaani’nin, Irak ordusunun Rojhılatlı Kürt örgütlere karşı sınırı güçlendirmemesi halinde Kürdistan Bölgesi’ne yönelik kara harekatı başlatılacağı yönünde tehdit ettiğini aktardı.

İsmini vermek istemeyen iki Şii yetkili, İran'ın iki şart ileri sürdüğünü ve bu şartları yerine getirmezlerse Kürdistan Bölgesi'ne kara harekatı başlatacağını söyledi.

Yetkililer, bu şartlardan birinin Kürdistan Bölgesi'ndeki Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılması, diğerinin ise Kürdistan Bölgesi ile Rojhılat (Doğu Kürdistan) arasındaki sınıra Irak ordusunun konuşlandırılarak Kürt peşmergelerin sınırı geçmesinin engellenmek olduğunu söyledi.

İran, Jina Emini’nin Tahran’da “ahlak polisi” tarafından 16 Eylül’de katledilmesinin ardından Rojhılatlı Kürt partileri hükümet karşıtı göstericileri kışkırtmak ve ülkeye silah göndermekle suçluyor.

Ancak Tahran hükümeti şu ana kadar iddiaları destekleyecek hiçbir kanıt sunamadı.

Kürt partileri, İran'daki gösterileri desteklediklerini kabul ederken, aynı şekilde protestocuları silahlandırmak için silah gönderdikleri şeklindeki iddiaları reddediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli