Erbil (Rûdaw) – Rojava’nın Serêkaniyê kentinde, Türkiye’nin kontrolüne girmeden önce 23 bin 500 Kürt öğrenci Kürtçe eğitim alıyordu; ancak şimdi neredeyse hiç öğrenci kalmadı.
Bölgenin Türkiye’nin kontrolüne girmesinden sonra okullarından uzaklaşmak zorunda kalan Serêkaniyêli çocuklar, Waşukani kampında eğitimlerine devam ediyor.
Binlerce öğrenci zor koşullar altında ders çalışıp eğitim alıyor.
Rûdaw’a konuşan kamptaki eğitim görevlilerinden Mihemed Haco, “Waşukani Kampı'nda 2 bin 375, Serêkaniyê Kampı'nda 2 bin 390, Til Temir kırsalında ise 2 bin 400 öğrenci eğitimsiz kaldı. İşgal öncesinde Serêkaniyê’de 23 bin 500 ilk ve ortaokul öğrencisi bulunuyordu. Artık Serêkaniyê’de sadece 6 Kürt öğrenci kaldı. Serêkaniyê’nin işgalinden önce herkes anadilinde eğitim alıyordu” dedi.
Serêkaniyê doğumlu İşbirliği Ajansı İcra Direktörü İzedin Salih de Rûdaw'a, bölgenin Türkiye’nin kontrolüne girmesinden sonra okullarda Kürtçe yerine Türkçe'nin kullanılmaya başlandığını söyledi.
İzedin Salih, "Bölgenin Türkleştirilmesi faaliyeti aralıksız sürdürülüyor. Bugün Türk bayrakları Girê Spî ve Serêkaniyê’de göndere çekiliyor. Arapça dilinin yanı sıra Türkçe de kurumlarda resmi dil olarak yer alıyor. Eskiden orada Kürt dili, Süryanice ve bir arada yaşayan kim varda onların dili kullanılıyordu. Bugün Kürt dili yok, Türkçe dili dayatılıyor” diye konuştu.
Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre Serêkaniyê göçmen kamplarındaki eğitim materyallerinin büyük bir kısmı Özerk Yönetim'e bağlı eğitim kurumları tarafından sağlanıyor.
Ancak İsveç’teki Kürt diasporasının kurduğu Help Kurdistan adlı örgüt de Waşukani ve Serêkaniyê kamplarında 2 okul inşa etmiş durumda.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın