Efrin’de kaos: ‘Bazı silahlı gruplar Türkiye’ye karşı cephe değiştirdi’
Erbil (Rûdaw) – Rûdaw’a konuşan KAFKASSAM Başkanı Prof. Dr. Oktay, Türkiye-Suriye arasında yürütülen normalleşme adımları ve barış masasının kurulması yönündeki sinyallerden sonra bazı silahlı grupların hoşnut olmadığını belirterek “Bu tedirginlikten dolayı kimi menfaat grupları Türkiye’ye karşı harekete geçti, cephe değiştirdi. Ayrıca bazı silahlı gruplar Türkiye’ye karşı itirazlarını yükseltti” dedi.
El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) güçleri geçen hafta Efrin kent merkezine girerek kenti kontrol altına almıştı.
Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı Şam Cephesi ve Ceyş el-İslam grupları ile Hamza Tümeni (Hamzat) ve Sultan Süleyman Şah (Emşat) grupları arasında Halep’in kuzeyindeki El Bab ilçesinde başlayan çatışmalar Efrin kırsalına sıçramıştı. Çatışmalara, Hamzat ve Emşat gruplarına destek amacıyla katılan HTŞ, silahlı birliklerini Efrin kırsalına göndermiş ve çatışmalar şiddetlenmişti.
Efrin’in Şerawa ilçesi, Cinderes kasabasının Bablit ve Tihe köyleri ile Mabata kasabasına yayılan çatışmaların ardından HTŞ Efrin şehir merkezine yönelmişti.
Şam Cephesi ve Ceyş el-İslam grupları Efrin kent merkezinden Rajo ilçesine doğru çekilerek kontrolü HTŞ’ye bırakmıştı.
Rûdaw sunucusu Dilbixwin Dara'nın sunduğu Rojava bültenine katılan Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı Prof. Dr. Hasan Oktay, bölgede mevcut gerilimi değerlendirdi.
Prof. Oktay’ın değerlendirmeleri şöyle:
“Türkiye, İran ve Rusya arasında Suriye konusunda gözle görülür bir hareketlilik ortaya çıktığında Türkiye ile Yunanistan arasında bir gerginlik yaşandı.
Türkiye bölgedeki bütün gelişmeleri yakından takip edecek. Ahrarüş Şam hareketinin Türkiye’nin kontrolünde bir yapıya kavuşturulması gerek.
Türkiye’ye direnç gösteren bir yapıda olmasının sebebi de Türkiye’nin Suriye’de etkin olmasını istemeyen ABD’dir. Türkiye’ye karşı bazı grupları harekete geçirdi. Türkiye ile Rusya’nın inisiyatif alarak bölgeye barış sağlamasını Amerika istemiyor.
Türkiye’nin temel prensiplerinden bir tanesi Suriye’nin toprak bütünlüğü.
Türkiye’nin önümüzdeki günlerde gerçek muhatabının Esad olacağı belli, zaten Cumhurbaşkanı da Prag dönüşünde bu yönde cümle kurdu.
Barış masası kurulduğunda bölgedeki silahlı grupların temsil hakkı olmayacak. Olmayacağı için de şimdiden Türkiye eğer Esad ile bir barış masası kurulacaksa o zaman silahlı grupları yavaş yavaş tasfiye etmeleri ile ilgili tavsiyelerde bulunulacak.
Bu tedirginlikten dolayı kimi menfaat grupları Türkiye’ye karşı harekete geçti, cephe değiştirdi. Ayrıca bazı silahlı gruplar Türkiye’ye karşı itirazlarını yükseltti.”