HTŞ, bazı birliklerini Efrin’den çekti, bir cezaevinde toplu mezar bulundu

19-10-2022
Rûdaw
Foto: Video alıntısı / Rûdaw
Foto: Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Efrin HTŞ İdlib Toplu mezar Rojava
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – El Kaide destekli Heyet Tahrir El Şam/HTŞ (El Nusra) geçen hafta Efrin şehir merkezine girerek kontrolü sağladı. Ancak HTŞ’nin, güçlerinin bir kısmını yeniden İdlib’e çektiği bildiriliyor.

Efrin'in Kafercan köyünde, Şam Cephesi’nin kontrolündeki cezaevinde ise 17 kişilik toplu mezar bulundu. İhlalleri Belgeleme Komisyonu Koordinatörü Ciger Hisen, "Teyit edilen bazı bilgiler var. Katletmeler olmuş, toplu mezarlar var. Efrinlilerin toplu mezarları var, öldürülüp gömülmüşler. (Toplu mezarları) tespit ettiğimiz birkaç yer var” diye konuştu.

Öte yandan HTŞ savaşçılarından oluşan bir konvoyun Efrin bölgesinden İdlib’e doğru hareket ettiğini gösteren videolar yayınlandı. Yerel kaynaklar HTŞ’nin Efrin’in güney kırsalından çekildiğini ve İdlib vilayetine hareket ettiğini bildiriyor.

Ancak Merimin ve Kafercan yakınlarındaki bir köyden bildiren özel bir kaynak, Rûdaw’a, HTŞ’ye ait ağır silahlarla donatılmış yüzlerce askeri aracın bölgede konuşlandırıldığını ve yeni bir saldırıya hazırlandığını söyledi.

Aynı kaynak Rûdaw’a Kafercan köyünde Şam Cephesi’nin kontrolündeki hapishanede, bir toplu mezar bulunduğunu, kimliği net olmayan 17 cesedin söz konusu mezarda olduğunu bildirdi.

Bulunan toplu mezarla ilgili konuşan İhlalleri Belgeleme Komisyonu Koordinatörü Ciger Hisen ise, Rûdaw’a şunları söyledi:

"Teyit edilen bazı bilgiler var. Cinayetler işlendi, toplu mezarlar var. Toplu mezar derken elimizde belgeler var, birçok temaslarda bulunduk. Efrin'de öldürülen ve gömülen insanlar var. Birkaç yer belirledik. Uluslararası toplumun bu soruna odaklanması, ciddi bir şekilde araştırması ve takip etmesi çok önemli."

PDK-S Merkez Komitesi üyesi Nafih Abdullah da konu hakkında Rûdaw'a konuştu. Nafih Abdullah, “El Nusra'nın Efrin’e geçişini kınıyoruz. Uluslararası güçler, bu silahlı kuvvetleri Efrin'den çıkarmalı, yerinden edilen halkı Efrin'e geri döndürülmeli ve Efrin halkından bir sivil konsey oluşturarak kentin yönetilmesini sağlanmalı” dedi

Rûdaw’ın bölgeden edindiği bilgiye göre, Türkiye ordusu dün Efrin-Azez yolu üzerinde bulunan Kefercan köyü yakınlarına tank ve zırhlı araçlar konuşlandırdı.

Ayrıca, ‘Suriye Milli Ordusu’nun bir parçası olan ancak HTŞ’ye yakın duran Sairun Konseyi'ne bağlı güçler de Azez’in batısına konuşlandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli