Neçivan Barzani: Gerçek gelişme insani sermaye ve doğru düşünceye bağlıdır

Duhok (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, “Kürdistan’ın gelişimini, huzur ve istikrarını desteklemek Irak ve uluslararası toplumun bir görevidir. Bu kalkınma, huzur ve istikrar Irak geneline de yayılmalıdır dedi.

Duhok'taki Kürdistan-Amerikan Üniversitesi’nin ilk mezunları için bugün bir tören düzenlendi. Mezuniyet törenine Başbakan Mesrur Barzani’nin yanı sıra, Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Helbusi, Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Beşir Haddad, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller ve çok sayıda yetkili katıldı.

Burada bir konuşma yapan Neçirvan Barzani, üniversitenin kurulmasına öncülük eden Başbakan Neçirvan Barzani ile öğrencilerin bu okuldan mezun olmalarını sağlayan öğretim görevlilerine teşekkür etti.

Öğrencilere hitap eden Barzani, “Böyle bir okulda okuduğunuz için şanslısınız. Çünkü anne ve babalarımızın böylesi okullarda okuma gibi bir şansı olmadı. Onlar, siz ve sizden sonraki nesillerin daha şanslı olması için mücadele etti. Bu vesile ile bu güne gelmemizde emeği olan tüm peşmerge ve bu ülkenin emekçilerine teşekkür etmeliyiz. Çünkü onların mücadelesi sayesinde Kürdistan bu günlere gelebildi” dedi.

“Başlıca iki amacımız eğitim ve sağlık hizmetlerini ilerletmek olmuştur” diyen Neçirvan Barzani konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizim için bu iki husus tüm toplumun gelişmesinin temelini oluşuturuyor. Bu yüzden eğitim ve sağlık sektöründeki tüm projelere destek vermeye özen gösterdik. Bunu kendimize bir görev olarak bilmişiz. Çünkü siz ve sizden sonraki nesillerin modern dünya seviyesinde olmalarını arzuladık. Dolayısıyla Kürdistan’daki Amerikan üniversitelerini desteklemeyi görev bildik.

Şimdi bu projeleri gördüğümde çok mutlu oluyorum. Çünkü ülkemde duyarlı ve bilinçli gençler görüyorum. Sizin gibi bilinçli, güzel söz ve düşünceye sahip öğrenciler gördüğümüz için hepimiz çok mutluyuz. Günümüz nesli doğa ve çevrenin korunmasına büyük bir özen gösteriyor. Kendisine ve ülkesine güvenen bir nesil olduğunu görüyorum. Böyle bir nesil toplumu, siyaset ve yönetimi ileriye taşır. Sizin sayenizde bugün partiler ve yetkililer kendilerini geliştirme ihtiyacı duyuyor.”

Barzani, “Hayata geçirdiğimiz projeler sayesinde geçmişe nazaran Kürdistan’ın simasını değitirdiğimiz, büyük adımlar attığımız doğrudur. Bu günkü Kürdistan Bölgesi 15-20 yıl önceki Kürdistan Bölgesi değil, bu da doğru. Fakat dünyanın en gelişmiş ülkelerinde de tecrübeler şunu göstermiş ki gerçek gelişme insani sermaye ve doğru düşünce esasına bağlıdır” dedi.

Konuşmasının devamında Güney ve Kuzey Kore örneğini veren Neçirvan Barzani, “Okumanın önemini anlayan toplumlar tüm zorlukları aşabilecek gücü bulurlar. Dünyanın en ileri ülkeleri ile yarışabilirler. Eğitim toplumsal, ekonomik ve teknolojik gelişmenin kilidi olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Kürdistan’daki üniversitelerin her birinde çok iyi çalışan araştırma ve inceleme merkeleri olması gerektiğine vurgu yapan Barzani, “Araştırmaya çok büyük önem vermeleri gerekiyor. Ülkeninin yönetilmesi için hazırlanan planların yanı sıra geleceğe yönelik doğru adımlar için aktif katılımları olmalı, hükümete destek verebilmelidirler. Modern insani değerlerinin egemen kılınmasında ve bilimin gelişmesinde katkıları olmalı” ifadelerini kullandı.

Kürdistan’daki üniversitelerin eğitim programlarında birlikte yaşam kültürü, hoşgörü, özgürlükler, demokrasi ve çevre gibi konulara da önem vermesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Neçirvan Barzani, “Kürdistan’ın tüm bileşenler ve farklılıklar için daima huzurlu ve istikrarlı bir ülke olarak kalması için çalışmalıdırlar” dedi.

Kürdistan Bölgesi hükümetinin Irak’la arasındaki tüm sorunları anayasa temelinde, diyalogla çözmek istediğini belirten Barzani, bu konuda çaba sahibi olmaları ve hükümeti desteklemeleri için Kürdistani taraflara ve Irak’taki diğer siyasi partilere çağrıda bulundu.    

“Irak’ta krallık döneminden bu güne ardı ardına tüm hükümetlerle ilişkilerimizden çıkan tecrübe, sorunların çözümü için diyalog dışında kullanılan diğer yol ve yöntemlerin Irak halklarının çıkarına olmadığını göstermiştir” diyen Barzani, “Hepimiz geçmişten ders almalı ve çözüm için adım atmalıyız. Irak’taki tüm taraflar yönetimde ortak olmalı ve hiç bir bileşen gözardı edilmemelidir. Terör hala bölgemizde gerçek bir tehdittir. Dolayısıyla teröre karşı en etkili yol Irak’ta birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Barzani, “Kürdistan’ın gelişimini, huzur ve istikrarını desteklemek Irak ve uluslararası toplumun bir görevidir. Bu kalkınma, huzur ve istikrar Irak geneline de yayılmalıdır. Genel bir anlayış birliği ve anayasanın uygulanması ile tartışmalı bölgelerdeki olağanüstü durum çözülmelidir” dedi.