Rûdaw Genel Yayın Yönetmeni Ako Muhammed, Peşmerge komutanı şehit Mahmud Ezdi’yi anlattı

Dün 11:17
Rûdaw
Etiketler Rûdaw Genel Yayın Yönetmeni Ako Muhammed Peşmerge komutanı Şehit Mahmud Ezdi Belgesel
A+ A-

Duhok (Rûdaw) - Rûdaw Genel Yayın Yönetmeni Ako Muhammed, "Mahmud Ezdi" belgeselinin gösterim töreninde, "Mahmud Ezdi, işgalcilerin ve Kürdistan düşmanlarının yüreklerine korku salmıştı" dedi.

Rûdaw'ın çekimlerini gerçekleştirdiği ve Peşmerge komutanı Mahmud Ezdi’nin hayatını konu alan "Mahmud Ezdi" adlı belgeselin gösterimi Duhok'ta yapıldı.

Özel belgesel, Mahmud Ezdi'nin şehadetinin 45'inci yılı dolayısıyla gösterime sunuldu.

Özel gösterim için düzenlenen törende konuşan Rûdaw Genel Yayın Yönetmeni Ako Muhammed şunları söyledi:

“Değerli misafirler, şehit Mahmud Ezdi'nin sevenleri, Rûdaw Medya Ağı adına sizlere hoş geldiniz diyorum.

Şehadetinin 45’inci yılında belgeselin gösterimi yapılıyor. Bu belgeselde zor günlerde bir kahramanın cesaretini, maharetli bir askerin bilgisini, efsane bir partizanın partizanlığını görüyoruz. Mahmud Ezdi kahraman bir Peşmerge ve çok yetenekli bir partizandı. İşgalcilerin ve Kürdistan düşmanlarının yüreklerine gerçekten korku saldı.

Mahmud Ezdi, "Kürt devrimi sonsuza kadar bitmiştir" söyleminin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini gösterdi.

Mahmud Ezdi, Peşmerge eylemleri ve partizan faaliyetleriyle tüm Kürdistanlıların yüreklerine büyük bir inanç aşıladı ve milletin en acı mücadelesinin başarıya ulaşacağı inancını yeniden canlandırdı.

Kürdistan inanç toprağıdır ve Ezidi halkının kutsal mekanıdır. Kürdistan, Ezidilerin korunması gereken, onurlu ve özgür olmaları gereken yerdir.

Ezidilerin resmi dili Kürtçedir, dolayısıyla Kürtlerin genel olarak asimile olduğu yerlerde Ezidilerin olduğu gibi kaldığını, Kürtçe dilini, kültürünü ve Ezidiliğini koruduğunu görürsünüz.

Müslüman Kürtlerin ve Ezidilerin kaderi her zaman aynı olmuştur. Ezidiler Kürdistan'ın özgürlüğü için kahramanca savaştı. Enfal sürecinde diğer Kürt köyleri gibi Ezidi köyleri de ilhak edildi.

Mahmud Ezdi'den önce ve Mahmud Ezdi'den sonra pek çok Ezidi kadro ve kahraman Peşmerge, cesaretleri ve bilgileriyle Kürdistan'ın özgürlüğüne damgasını vurmuştur.

Kürdistan topraklarını Arap ve Türk işgalcilere karşı korumak için mücadele eden Dewrêşê Ewdî gibi kahramanların hikayesi devam ediyor.

Mahmud Ezdi'nin yolu Kürdistan'ı ve Kürdistan halkını korumanın yolu haline geldi.

“Ezidilerin olmadığı Kürdistan asla olmadı ve olmayacak"

Ezidiliğin kimliği ve alanı Kürdistan'dır ve Ezidiliğin olmadığı bir Kürdistan olmamıştır ve olmayacaktır. Bu nedenle bu faaliyetlerin sürekli arttırılması ve Ezidilerin sanatsal ve kültürel faaliyetlerinin Kürdistan genelinde gösterilmesi gerekmektedir. Bu Kürdistan kültürünün önemli bir parçasıdır. Kürdistan devrimi Kürdistan devrimcilerinin kahramanlığı ve kanıyla başlamıştır. Bu devrim, Kürt ulusunun ve Kürt ülkesi Kürdistan'ın varoluşunun temeli olmuştur.

Bu nedenle o kahramanları unutmamak gerekir. Bugün gösterilen şehit Mahmud Ezdi'nin yaptıklarını anlatan belgeseli, Kürdistan kahramanına borç bilerek yaptık, elimizde daha başka belgeseller de var, üzerinde çalışıyoruz.

Umarım bu belgesel kalbinizde yer eder ve Mahmud Ezdi'nin ve tüm Kürdistan şehitlerinin eserleri için değerli bir anı olur.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli