Neçirvan Barzani’den Muharrem Ayı ve Aşure Günü mesajı

19-08-2021
Rûdaw
Etiketler Neçirvan Barzani Muharrem Ayı Aşure Günü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, bu Aşure Günü’nün radikal ve aşırılık yanlısı düşüncelerin ve şiddet kültürünün silinmesi ve insanlar arasında sevgi bağlarının, hoşgörünün ve bir arada yaşama ilkelerinin pekiştirilmesine vesile olmasını diledi.

Muharrem Ayı ve Aşure Günü vesilesiyle Twitter hesabından bri mesaj yayımlayan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Aşure matemi anmalarının, radikal ve aşırılık yanlısı düşünce ve şiddet kültürünün silinmesine vesile olmasını diledi.

Barzani, bu tameninin ayrılıkların reddedilmesi için bir katalizör haline getirmesini ve ülkede barış ve istikrarın tesis edilmesi, insanlar arasında sevgi bağları, hoşgörü ve bir arada yaşama ilkelerinin pekiştirimesi konusunda ilham olmasını istedi.

Muharrem Ayı ve Aşure Günü

Irak, Kürdistan Bölgesi ve dünyanın dört bir yanında yaşayan Şiiler her yıl Miladi Takvime göre 680 yılında, (Hicri takvime göre 10 Muharrem 61'de) Kerbela’da katledilen Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve ehlibeytten 72 arkadaşını yad ediyor.

Bu olayların muharrem ayının onuncu gününde yaşanmasına büyük önem atfeden Müslümanlar, bugünü nafile orucu tutarak geçiriyor.

Aşure Gününde milyonlarca Şii, İran, Suudi Arabistan, Kuveyt, Pakistan, Hindistan ve dünyanın değişik ülkelerinden gelerek Kerbela’da buluşuyor.

Aşure Günü, İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı ve aşure tatlısının yapıldığı bir gün.

Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharremin onuncu gününe denk geliyor.

Aşure, paylaşmanın ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul ediliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli