ORSAM Başkanı Uysal: PKK, Sincar'da sanki devlet içinde devlet gibi bulunuyor

19-08-2021
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Türkiye’nin, Kürdistan Bölgesi topraklarındaki PKK güçlerine ve Rojava’ya yönelik operasyonları ve bombardımanları devam ediyor. Son olarak 17 Ağustos günü Şengal’in Sikênî köyünde TSK’nin bir sağlık ocağına yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısında 8 kişi hayatını kaybetmişti.

Rûdaw’ın yayınına katılan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Türkiye’nin operasyonlarını değerlendirdi. PKK’nin Türklere ve Kürtlere huzur vermediği yorumunu yapan Uysal, “PKK, Kürtleri temsilden çok başka ülkelerin çıkarlarına hizmet ediyor. Türkiye’yi zayıflatma çabası var ve artık Türkiye içinde faaliyet gösteremez, saldırı yapamaz oldu. Şimdi Irak ve Suriye’de tehlike oluşturmaya başladı. ABD desteğiyle bölgeyi istikrarsızlaştırıyor” dedi.

“Irak ve Kürdistan Bölgesi aciz kaldığı için Türkiye Şengal’e müdahale ediyor”

Şengal'in Türkiye’ye yönelik büyük bir tehlike olduğunu belirten Uysal, “Sincar’da PKK’nın belli bir yoğunlaşması var ve şu an oraya sıkışmış durumda. Sincar’da PKK yenilirse bir gücü kalmaz. Böylece hem Suriye ve Irak’ta yaşayan Kürtler için hem de Türkiye’deki halklar için sorun oluşturmaz. Sincar’da da şu an büyük bir tehlike var. Bu saldırıların önüne Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin geçmesi gerekiyor. Ama onlar aciz kaldığı için Türkiye müdahale ediyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Şengal saldırısının Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin ziyaretine denk gelmesinin bir mesaj olmadığını kaydeden Uysal, PKK’nin Şengal’de devlet içinde devlet gibi bulunduğunu söyledi:

“Türkiye PKK ile her zaman mücadele ediyor ve güçlenmesine engel oluyor. Türkiye içinde iyice etkisiz hale geldiği zaman Irak ya da Suriye’den Türkiye’ye tehdit oluşturmasına engel olmak istiyor. Bunun başbakanın ziyaretiyle ilgili olduğunu düşünmüyorum. PKK, Sincar’da sanki devlet içinde devlet gibi bulunuyor. Irak’ın buna önlem alması lazım, devletin içinde başka devlet olmaz.”

Uysal, Irak hükumetinin PKK’yle mücadele etmek konusunda etkisiz olduğunu ve bu yüzden Türkiye’nin Irak’ta varlık gösterdiğini savundu:

“Sincar’ın  PKK’dan boşaltılması gerekiyor. ABD’nin hem Irak merkezi yönetimine hem de Kürdistan Bölgesi’ne desteği var. Ama Afganistan’da olduğu gibi bir gün ABD buradan gider, Türkler ve Kürtler olarak kardeşliğimizi bozan PKK gibi gruplara müsaade etmememiz lazım. Irak’ın da uluslararası hukuk gereği gerekli tedbirleri alması lazım.”

TSK’nin Kürdistan Bölgesi topraklarında operasyonları

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Hakurk’ta PKK'ye karşı “Pençe” adıyla operasyon başlattı. Ardından 13 Temmuz 2019'da aynı bölgede “Pençe-2 Operasyonu” başlatıldı.

Ardından Aralık 2019’de Haftanin ve Sınaht bölgelerinde “Pençe-3”, 17 Haziran 2020'de aynı bölgede Pençe-Kaplan operasyonu başlattı.

24 Nisan 2021 tarihinde de Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisinde bulunan Metina, Zap, Avaşin ve Basyan bölgelerinde eş zamanlı olarak “Pençe-Yıldırım” ve “Pençe-Şimşek” adında iki operasyonun olarak başlatıldığını açıkladı.

Operasyon kapsamında TSK unsurları kilometrelerce Kürdistan Bölgesi topraklarına girerek bazı yerlerde askeri üsler kurdu. Operasyon bölgelerinde askerlerle PKK’liler arasında zaman zaman sert çatışmalar yaşanıyor.

TSK’ye ait savaş uçakları 16 ve 17 Ağustos günleri de Şengal’i hedef aldı.

16 Ağustos günü Şengal kent merkezinde bir araca düzenlenen bombardımanda Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Komutanı Said Hasan ile yeğeni YBŞ’li İsa Xwededa’nın hayatını kaybetti.

17 Ağustos günü de Şengal’in Sikênî köyünde bir sağlık ocağına gerçekleştirilen hava saldırısında 8 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli