Kürdistan Bölgesi ile İran arasında su krizi derinleşiyor

19-08-2020
Rûdaw
Etiketler İran Kürdistan Bölgesi Sirwan Nehri Pişder
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Tahran Temsilcisi Nazım Debag, Bağdat üzerinden Erbil ile Tahran arasında kalıcı bir su anlaşması imzalanmadan su sorununun daim olacağını söyledi.

İran yönetimi, her yıl olduğu gibi bu yıl da yaz mevisiminde Rojhilat’tan Güney Kürdistan’a akan Küçük Zap (Zêyî Piçûk) ile Sirwan nehirlerinin sularını kesti.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Baraj İdareleri Genel Müdürü Ekrem Ahmed, İran’ın dört günden bu yanadır Dokan ve Sirwan sularını kestiğini belirtti.

Ekrem Ahmed, “Süleymaniye’nin Pişder ilçesinden Dokan Barajına akan suyun yüzde yüzü, Germiyan’daki Sirwan nehrinin ise büyük bölümü kesilmiş durumda” dedi.

Konu hakkında Kürdistan Bölgesi hükümetinin yanı sıra Bağdat’I ve İran’ın Erbil Bağkonsolosluklarını bilgilendirdiklerini belirten Ekrem, “İran böyle devam ederse yeni bir su krizi ile karşılaşacağız. Çünkü sadece Küçük Zap’tan 90 bin kişi istifade ediyor” diye konuştu.

Erbil’den sert tepki

Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı, İran’ın bu uygulamasına tepki gösterekrek bunun uluslararası yasalara aykırı olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, sözkonusu uygulamanın “Kürdistan Bölgesi halkı ve çiftçilerinin cezalandırılması” olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, Süleymaniye’ye bağlı Pişder ilçesi halkının su ihtiyacınının Küçük Zapırmağından karşıladığı hatırlatıldı.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Begerd Talabani’nin İran Tarım Bakanı Yardımcısı Murteza Rezai ile görüştüğü bildirildi.

Pişder Kaymakamı: Şimdilik tedbirliyiz

Rûdaw’a konuşan Pişder Kaymakamı Bekir Bayiz de şimdilik su ihtiyacını karşılayabildiklerini belirtti.

Küçük Zap üzerinde inşa ettikleri tesisin şimdilik dolu olduğunu belirten Bayiz, “Tesis 15 bin boruya bağlı çalışıyor ve her 45 dakika arayla belli borulara su veriliyor. Bu şekilde ihtiyaç gideriliyor” dedi.

Debag: Soruna köklü çözüm gerekiyor

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Tahran Temsilcisi Nazım Debag ise, İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki so sorununun her yıl tekrar ettiğine dikkat çekti.

Debag, “Bu sorunun köklü çözümü için Kürdistan Bölgesi hükümetinin Bağdat üzerinden İran ile bir anlaşma imzalaması gerekiyor” ifadelerini kulllandı.

İran yetkililerinin “anlaşma olursa uluslararası yasaları gözönünde bulundururuz” dedğini belirten Bedeg, “Böyle bir anlaşma yapılmalı” dedi.

Nazım Debag, “Kürdistan Bölgesi hükümeti acilen kendi su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için barajlar inşa etmeli. Çünkü baraj inşa ederek gelecekte bu tür krizlerin yaşanmasını engelleyebilir” şeklinde konuştu.

İran, Doğu Kürdistan’ın Serdeşt kentine bağlı Kolse köyünde Küçük Zap Nehri üzerinde baraj inşa etmiş durumda. Kürdistan Bölgesi’ne 20 kilometre mesafede inşa edilen barajın yüksekliği 117 metre.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli