ABD'den Roj ve Hol Kamplarına ilişkin açıklama

3 saat önce
Etiketler ABD Dışişleri Bakanlığı Roj Kampı Hol Kampı Rojava IŞİD IŞİD'le mücadele
A+ A-

Haber Merkezi – ABD Dışişleri Bakanlığı, bu yılın başından bu yana IŞİD’li ailelerin kaldığı Rojava’daki Hol ve Roj kamplarından 228 kişinin ülkelerine geri gönderildiğini açıkladı. Rojava ve DSG’nin kontrolündeki güvenlik sorunlarına uzun vadeli tek çözümün iki kamptaki vatandaşların geri dönüşü olduğunu kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu yılın başından bu yana Rojava’nın Hol ve Roj kamplarından 121'i Kırgızistan'dan olmak üzere 228 vatandaşın ülkelerine geri gönderildi kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kırgız hükümetinin Rojava’nın iki kampındaki vatandaşlarını geri göndermeye yönelik devam eden çabalarından ötürü övgüde bulunarak, hükümetin 2023'ün başından bu yana altı kez ve bu yılın başından bu yana iki kez vatandaşlarını geri aldığı belirtildi.

Kırgız Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, Rojava'daki kamplarından 8'i kadın, 14'ü çocuk 22 Kırgız vatandaşını geri aldıklarını söyledi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, operasyona ABD ve Birleşmiş Milletler'in yardım ettiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, 60'tan fazla ülkeden yaklaşık 27 bin kişinin Hol ve Roj kamplarında bulunduğunu ve bunların çoğunun 12 yaş üstü çocuklar olduğunu kaydetti.

ABD bakanlığına göre çocuklar "kampların zorlu koşulları" dışında yaşama hakkına sahip.

Rojava’nın Haseke kentinde bulunan Hol ve Roj kamplarında çoğu eski IŞİD üyelerinin eşleri ve çocuklarından oluşuyor. ABD ve Suriye Demokratik Güçleri (DSG) yetkilileri, yeni nesil IŞİD'in oluşmasını ve kamplarda eğitilmesini önlemek için hükümetlerin bu vatandaşları geri almları gerektiğini söylüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli