KYB'den TSK operasyonlarına ilişkin açıklama: Türkiye'nin geçerli bir mazereti yok

2 saat önce
Rûdaw
Foto:  Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Sözcüsü Sadi Ahmet Pire
Foto: Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Sözcüsü Sadi Ahmet Pire
Etiketler KYB KDP Sadi Ahmet Pire PKK TSK Amedi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Sözcüsü Sadi Ahmet Pire, Kürdistan Bölgesi topraklarında TSK ile PKK arasında devam eden çatışmalara ilişkin, “Kürdistan Bölgesi'ni savunmak Irak hükümetinin mutlak yetkisi dâhilindedir. Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğinin ihlal edilmesine izin vermemelidir” açıklamasında bulundu.

Moderatörlüğünü Nwenar Fatih’in yaptığı Rûdawi Emro programına konuk olan KYB Sözcüsü Sadi Ahmet Pire, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasındaki çatışmalar hakkında konuştu.

Sadi Ahmet Pire, Irak hükümetinin egemenliğini koruma konusunda aciz kaldığını öne sürerek, “Aksi takdirde ne Türkiye'nin ne de başka bir ülkenin kendisine saldırmasına izin vermezdi” dedi.

Kürdistan Bölgesi'ni savunmanın Irak hükümetinin mutlak yetkisi dâhilinde olduğunu anımsatan KYB Sözcüsü, “Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğinin ihlal edilmesine izin vermemelidir” açıklamasında bulundu.

Pire, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile KYB liderliğinin PKK ile TSK arasındaki çatışma alevini söndürmeye yönelik girişimlerde bulunması gerektiğini ifade ederek, “Savaş hiçbir zaman iyi bir seçenek değildir ve bu savaşın Kürdistan Bölgesi'nin statüsüne yönelik tehdidi çok büyüktür” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin kendine muhalif ve karşıt gördüğü güçlerin Kürdistan Bölgesi’nde olmadığını savunan Pire, “Türkiye karşıtları Süleymaniye ve Duhok'ta değil, kendi topraklarındadır (Türkiye’dedir). Türkiye'nin karşıtlarını Kürdistan Bölgesi’nde kovalama bahanesi geçerli bir mazeret değildir” dedi.

Çatışmalar devam ediyor

Duhok’un Amedi ilçesinde 27 Hazirandan bu yana Türk Silahlı Kuvvetler ile PKK arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Amedi ilçesindeki Dergelê Musabeg köyünde çatışmalardan dolayı 800 bin ağaç yandı sivil vatandaşlar 200 köyü boşaltmak zorunda kaldı.

Toplumsal Barış Timleri’nin paylaştıkları verilere göre, TSK, geçtiğimiz ay Duhok il sınırında 289 kez saldırı gerçekleşti. Erbil il sınırında 48 kez, Süleymaniye’ye 43 kez saldırı düzenledi. Son zamanlarda Musul il sınırında olan Şengal’e de hava saldırısı düzenledi.

CPT İnsan Hakları Masası Sorumlusu Kamaran Osman, “15 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında Sidakan’da TSK’nın saldırıları nedeniyle 184 ailenin yerinden edildi. 68 bin dönüm tarım arazisi ve doğal ormanın yandı, 19 evin zarar gördü. Saldırılarda bir vatandaş hayatını kaybetti” dedi.

CPT’ye göre, geçtiğimiz ay Miska köyünde bir kilise bombardıman sonucu hasar gördü, biri içme suyu, diğeri tarım amaçlı olmak üzere iki su projesi hedef alındı.

602 köy boşaltıldı

Osman, "Bombalamalar nedeniyle Barê Gare ve Miska köylerinin elektrikleri kesildi" dedi.

 Son 7 ayın istatistiklerini paylaşan CPT, "TSK, Kürdistan Bölgesi'ne bin 76 kez hava saldırısı ile top atışı düzenledi. Bu saldırıların yüzde 93'ü savaş uçaklarıyla, geri kalanı ise insansız hava araçları ve top atışlarıyla gerçekleştirildi” denildi.

CPT'ye göre Türkiye geçen yıl da Kürdistan Bölgesi'ni bin 548 kez bombaladı ve yaşanan çatışmalar sonucunda Kürdistan Bölgesi'nde 170'den fazla köy tamamen boşaltıldı. Ayrıca 602 köy de boşaltılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kamaran Osman, "1991'den bu yana 344 sivil hayatını kaybetti, 359 kişi de yaralandı; bu yıl çatışmalardan dolayı 8 kişi şehit oldu, 2 kişi de yaralandı" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli