Türkmenlerin 'KDP ve Araplarla Kerkük Valisini belirleyeceğiz' açıklamasına KYB’den yanıt

Kerkük (Rûdaw) – KYB Sözcüsü Sadi Ahmet Pire, KDP ile Türkmenler arasında Kerkük’te yapılacak bir uzlaşmayı kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, “Böyle bir adımı Kerkük’ün satılığa çıkarılması gibi görüyoruz” dedi

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Erşat Salihi’nin Kerkük İl Meclisi başkanı ve vali belirleme konusunda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile anlaşmaya vardıklarını açıklamasının ardından Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Sözcüsü Sadi Ahmet Pire, Kerkük ile ilgili yapılacak böylesi bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini söyledi.

Rûdaw’a konuşan KYB sözcüsü Sadi Ahmet Pire, ITC ile KDP arasında “iddia edildiği” gibi bir anlaşma yapıldıysa bunun başarılı olamayacağını ifade ederek, “KDP ile ITC’nin Kerkük’te valilik görevinin değişimli olarak bir yıl Kürtlerde, bir yıl Türkmenlerde bir yıl da Araplarda olması kentte hizmetin parça parça işlemesine sebep olacaktır. KDP ile Türkmen Cephesi’nin anlaşması Kürdistan’ın kalbi gördükleri Kerkük’ün satılığa çıkarılmasıdır” dedi.

KYB: Böyle bir anlaşma yapılamaz

Sadi Ahmet Pire KYB’nin il meclis seçimlerinde kentte en çok oy aldığını anımsatarak, partisinin hak ve kazanımlarından geri adım atmayacağını söyledi.

Sadi Ahmet Pire, “Erşat Salihi hataya düşmüştür, böyle bir anlaşma yapılamaz” diye ekledi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Erşat Salihi dün Nwenar Fatih’in sunduğu Rûdawi Emro programına konuk oldu.

Erşat Salihi, Kerkük’te şubat ayından bu yana yapılması beklenen meclis oturumları ile il meclis başkanı ve Kerkük Valisinin belirlenmesi gündemleri hakkında konuştu.

Rûdaw’a konuşan Erşat Salihi, "Kerkük'te ortak yönetim konusunda Demokrat Parti (KDP) ile aynı fikirdeyiz ve Arap kardeşlerin uzlaşmayı değerlendirmelerini bekliyoruz. Biz Kerkük'te bütün siyasi partilerin yönetime katılmasını istiyoruz, çünkü seçimlerde bileşenlerin temsilcisi olarak katılım sağlamış ve oy almıştır. Ortak bir valinin atanması konusunda tüm bileşenlerin siyasi partiler aracılığıyla anlaşması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Tarafların bir süredir uzlaşamadıkları için belirlenmeyen valilik makamına ilişkin konuşan Salihi, KDP ile anlaşmaya vardıklarını, uzlaşı çerçevesinde 4 sandalyeye ulaşarak Araplar ile yerel yönetimi kurabileceklerini söyledi.

Salihi, KDP ile yapışan anlaşma çerçevesinde valilik görevinin değişimli olarak her yıl bir bileşenin temsilcisi tarafından yönetileceğini aktardı.

Erşat Salihi’nin aktardığına göre, valilik görevi değişimli olarak bir yıl Kürtlerde, bir yıl Türkmenlerde bir yıl da Araplarda olacak.

Düğüm çözülmüyor

Kerkük’te KYB-KDP anlaşmazlıkları yanı sıra Kürt-Türkmen ve Araplar arasındaki iktidar çekişmeleri nedeniyle kentteki düğüm bir türlü çözülemiyor.

KYB, 5 sandalye ile valiliğin kendi hakkı olduğunu ifade ediyor, Araplar ise 6 sandalye aldıklarını ve vilayeti yönetmenin kendi hakları olduğunu söylüyor.

Türkmenler ise 2 sandalye ile belirleyici konuma sahip oldukları için Kürtler ve Araplar ile ses birliği yapıp Kerkük’te söz sahibi olamaya çalışıyorlar.

Kerkük’te KYB birinci

Kerkük’te 18 yıl aradan sonra halk 18 Aralık 2023’te yerel seçimler için sandık başına gitmişti.

Açıklanan sonuçlara göre Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kerkük’te 139 bin oy ile birinci olurken 5 sandalye kazandı. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP( ise 46 bin oy ile 2 sandalye elde etti. Böylece Kürtler 15 sandalyeden 7’sini garantilemiş oldu.

Kerkük’te Arap Koalisyonu Listesi 98 bin 174 oyla ikinci, Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Listesi de 72 bin 28 oyla üçüncü sıraya yerleşti.

Kerkük’te sonuçlar şöyle:

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 139 bin 373 oy

Kürdistan Demokrat Partisi: 46 bin 749 oy

Yeni Nesil (Newey Nwê): 24 bin 620 oy

Türkmen Cephesi: 72 bin 281 oy

Kürt Kerkük Meşalesi: 6 bin 655 oy

Arap Kaide: 59 bin 430 oy

Arap İttifakı: 46 bin 65 oy

Arap Kerkük Bizimdir: 21 bin 114 oy

Sandalye dağılımı

Bu sonuçlara göre KYB 5, Arap Koalisyonu 3, Türkmen Cephesi 2, KDP 2, Arap Kaide 2 ve Arap İtikâfı 1 ve Hristiyan kotası da 1 sandalye elde etmişti.