Bakü (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Azerbaycan’a gitti. Başkan Neçirvan Barzani’nin Azerbaycan ziyareti burada yaşayan Kürt toplumunda da büyük bir heyecan yarattı.
Rûdaw muhabiri Kamiz Şeddadi'ye konuşan Kürt iş insanı, akademisyen ve aydınları Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyaretini Azerbaycan Kürt toplumu için tarihi ve unutulmaz bir gün olarak niteliyor.
"Bizim de bir devletimiz var, başkanımız var"
Azerbaycan Kürt Dernekleri Başkanı Zabit Memmedov şunları söyledi:
“Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın Azerbaycan ziyareti bizim açımızdan çok önemli. Çünkü, burada yaşayanların büyük kısmı, Kürtlerin vatanını, Kürdistan’ın neresi olduğunu bilmiyor. Öncelikle ‘bizim de bir devletimiz var, başkanımız var’ dememizi sağladı. Kürdistan ile Azerbaycan arasında iyi ilişkilerin geliştirilmesi bizim için olumludur. Burada yaşayan Kürtlerin, Kürdistan Bölgesi’ne giderek, dilimizi, kültürümüzü öğrenmesine vesile olacak. Elbette bu alanlarda çalışmalarımız var, ama daha da geliştirmemize imkan tanıyacak.”
Kürt iş insanı Paşa Hesenov ise Başkan Neçirvan Barzani’nin Azerbaycan ziyaretinin kendileri açısından ne anlam taşıdığını şu sözlerle ifade etti:
“Çok önemli bir ziyaret oldu. Uzun süredir bu ziyaretin gerçekleşmesini bekliyorduk. Kürtler ve Azeriler biz burada bir arada yaşıyoruz. Ancak bu ziyaret sayesinde Azerbaycan halkı da Kürtlerin başka yerlerde de olduğunu öğrenmiş oldular.”
Azerbaycan Kürtçe Radio Editörü Fahreddîn Paşayev ise bu ziyareti hayatı boyunca unutmayacağını belirterek duygularını şöyle ifade etti:
“Hayatımın sonuna kadar bugünü asla unutmayacağım. Hem benim hem de Azerbaycan’da yaşayan Kürtler için unutulmaz bir gündü. Bugünün Kürt tarihinde en önemli günlerden bir tanesi olduğunu düşünüyorum.”
"Kürdistan bayrağını görünce gözlerim yaşardı"
Azerbaycan Kürtleri Derneği üyesi Emin Xanlarov, Kürdistan bayrağını göndere çekilmesinin kendisini çok duygulandırdığını belirterek şunları söyledi.
“ Bugün bu görüşmeye şahitlik etmekten, çok bahtiyarım. Bu otelin önünde Kürdistan bayrağının gördüğümde gözlerim yaşardı. Bu bayrak, her Kürdün bin yıllık rüyasını süslüyor ve biz onu gördük. Bayrağımızın Azerbaycan’da dalgalandırılması bizi çok memnun etti.”
"Bu ziyaret gösterdi ki; Kürtler vardır ve hep var olacak"
Kürt iş insanı Halit Evdilbari ise Başkan Neçirvan Barzani’nin Azerbaycan ziyaretini şöyle değerlendirdi:
“Uzun süredir bugünün gelmesini bekliyordum. Başkanımız Neçirvan Barzani gelmiş. O kadar mutluyum ki, ağlayasım var. Çünkü bu ziyaret sayesinde, bizi Azerbaycan’da daha fazla tanıyacaklar ve milletimize değer verecekler. Bilsinler ki biz Kürtler varız, bir milletiz. Onun gelmesi Azerbaycan’da yaşayan bizler için büyük bir olay. Çünkü burada başka propagandalar yapılıyordu. Bu ziyaret gösterdi ki; Kürtler vardır, var olacak, var olmaya da devam edecek ve kendi topraklarında hep yaşayacak.”
Diplomat Dergisi’nin editörü Tahir Süleyman bu ziyareti öğrenen asimile olmuş Kürtlerin yüreklerinde heyecan oluştuğunu belirterek Azerbaycan Kürtleri açsısından bu ziyaretin ne anlam ifade ettiğini şöyle dile getirdi:
"Asimile olmuş Kürtlerin yürekleri heyecanla doldu"
“Sayın Neçirvan Barzani’nin Azerbaycan’a geleceğini duyduğumuzda, hepimizde özellikle asimile olmuş Kürtlerin yürekleri heyecanla doldu, yeninden Kürtlüklerine sahip çıkacakları için büyük sevinç duydular. Bu çok önemli bir adımdı. Ve kutluyorum bu adımı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’yi resmi olarak davet ettiği için ayrıca teşekkür ediyorum.”
Başkan Neçirvan Barzani’den istek ve beklentilerinin ne olduğuna ilişkin ise Azerbaycan Kürtleri, özellikle Kürt dili ve kültürünün gelişiminde kendilerine destek olunmasını istiyor.
"Dolaşım serbestisi olmalı"
Azerbaycan Kürt Dernekleri Başkanı Zabit Memmedov bu konuda şunları söyledi:
“(Kürtçe) Öğretmen yetiştirmek istiyoruz. Bu konuda desteğe ihtiyacımız var. Oradan Kürt öğretmenler çocuklarımız kendi dillerini öğrensin diye gönderebilirler. Kültür ve folklorumuzu geliştirme konusunda eksikliklerimiz mevcut. Bir de her iki devlete barış ve huzur istiyoruz. Devletimiz Kürdistan ve Azerbaycan, hem dost iki ülke olsunlar hem de karşılıklı serbest dolaşım hakkı tanısınlar bize. Rahatça gidip-gelebilelim.”
Bu ziyaret ile birlikte Kürdistan Bölgesi’ne yatırım için kendilerine imkan tanınmasını isteyen iş insanı Paşa Hesenov ise beklentilerini şöyle dile getirdi:
"Vizede kolaylık sağlansın"
“Serbest ticaret yapabilmemiz için vizelerde kolaylık sağlanmalı. Kürdistan Bölgesi’nde konsolosluk açılmalı ki şikayetlerimizi onlar üzerinden gerekli yerlere ulaştırabilelim. Yine Kürdistan Bölgesi burada konsolosluk açsın.”
Azerbaycan Kürtçe Radio Editörü Fahreddin Paşayev ise şunları söyledi:
“Her iki ülkenin de karşılıklı Erbil ve Bakü’de konsolosluklarını açmasını istiyoruz. Karşılıklı ekonomik, kültürel, edebi ilişkilerimiz gelişmeli. Ondan sonra birbirimizi daha yakından tanımak için ziyaretler artırılmalı.”
Kürdistan Bölgesi’nden özellikle Kürtçe materyal istediklerini belirten Azerbaycan Kürtleri Derneği üyesi Emin Xanlarov, “Kürdistan Bölgesi’nden Kürtçe öğrenmek için çeşitli kitap ve materyal göndermelerini bekliyoruz. Her millet, arkasında bir desteği olduğunu bildiği zaman mutludur. Kürdistan Bölgesi hükümetinin burada resmi temsilcilik açması ve temasların sürmesi bizim için büyük bir manevi destek demektir” dedi.
"Ofis açsınlar"
Kürt iş insanı Halit Evdilbari ise beklenti ve isteklerini şöyle dile getirdi:
“Allah ondan razı olsun Başkan Neçirvan Barzani, Azerbaycan’a gelmiş. İlişkilerin daha fazla gelişmesi için temsilcilik açsınlar, ofis kursunlar. Biz Kürdüz, Azerbaycan’da bize ait bir ofis olsun. Azerbaycan’daki Kürtlerin toplanacağı, bir araya geleceği bir yeri yok. Karşılıklı gidiş-gelişlerimiz olsun, ilişkilerimizi geliştirelim. En önemlisi biz burada dilimizi kaybetmek üzereyiz. Ofisimiz olursa yeniden dilimiz, kültürümüzü icra ederiz, bu sayede dilimiz gelişir.”
"Mela Mustafa Barzani'nin kaldığı ev müzeye dönüştürülsün"
Diplomat Dergisi’nin editörü Tahir Süleyman Başkan Neçirvan Barzani’nin Azerbaycan ziyaretinden Kürtler olarak beklentilerinin ne olduğunu şu sözlerle ifade etti:
“Başkan Mela Mustafa Barzani, 3 yıldan uzun bir süre buralarda kalmış. Buradaki asayiş kayıtlarından Mela Mustafa Barzani’nin kaldığı evi sorsunlar. O evi müzeye dönüştürelim. Hatta Kürtlere ait bir kültür, folklor merkezine dönüştürüle bilinir. Kürtçe kurslar açılsın.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın