İtalyan Kızılhaç'tan Rûdaw'a: Batan 2 teknede 75 göçmen kayıp

19-06-2024
Etiketler İtalya Göçmen faciası Kızıl Haç Örgütü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İtalyan Kızılhaç'ı Rûdaw’a  İtalya’nın güneyinde batan 2 göçmen teknesindeki 75 göçmenin akıbetinin henüz bilinmediğini açıkladı.  

İtalyan Kızılhaç yetkilileri geçtiğimiz gün iki göçmen teknesinin İtalya’nın güneyinde batmasına ilişkin Rûdaw’a bilgi verdi. Örgüt batan teknelerden birindeki göçmenlerden 10’unun boğulduğunu 54’ünün ise kurtarıldığını kaydetti.

İkinci teknedeki göçmen teknesindeki 11 göçmenin kurtarıldığını 65 göçmenin ise kayıp olduğu kaydedildi. Kurtarılanlar arasında hamile bir kadın ve 2 çocuğun da olduğu gelen bilgiler arasında. 

Edinilen bilgilere göre her iki teknede 140 göçmen bulunuyordu. Batan teknelerdeki 75 göçmenin kayıp olduğu belirtiliyor.

Rûdaw’a konuşan İtalyan Kızılhaç Örgütünden bir yetkili, "Hayatta kalanların anlatımına göre, tekne Rochella adasına doğru giderken motoru alev aldı ve ardından patlayarak teknenin batmasına neden oldu" dedi.

Kızılhaç yetkilisi  kurtarılan 11 kişin bazılarının  vücudunda kırıklar, bazılarının vücudunda yanıklar olduğunu bazılarının ise bilinçlerinin yerinde olmadığını söyledi.

Öte yandan uluslararası ajanslar iki tekneden kurtarılanlara geniş yer verdi ve kurtulanlar arasında bulunan 19 yaşındaki Rojhılatlı Ruya Muhedini’nin anlattıklarına yer verdi.

Günlerce aç ve susuz kalmışlar

Rojhılatlı Ruya Muhedini’nin aktardığına göre 8 gün önce Türkiye’den yola çıkan teknede 76 göçmen bulunuyordu. Genç kadının "Bir kaçakçı bize ilk başta teknede her şey olduğu için yanımızda hiçbir şey getirmememizi söyledi ama sonra ne suyumuz ne de yiyeceğimiz kaldı" dediği belirtildi.

Kürt kadının "Teknenin kaptanı bir kutu veya boruyu açmaya çalıştı ancak birden tekne alev aldı. Daha sonra teknede büyük bir delik açıldı. Dört gün boyunca sudaydık ve yardımımıza kimse gelmedi" dediği kaydedildi.

Rûdaw'ın, iki teknede olduğu iddia edilen göçmenlerin bazı akrabalarına ulaştı. Güney Kürdistanlı 19 kişinin akıbeti henüz netlik kazanmadı. Aileleri, yakınlarının batan gemiye binip binmedikleri konusunda henüz bir bilgi sahibi olamadıklarını söylüyor.

Biri Türkiye kıyılarından, diğeri Kuzey Afrika'dan hareket eden iki göçmen gemisi, 17 Haziran'da İtalya açıklarında batmıştı.

17 Haziran’da Sivil toplum örgütü RESQSHIP tarafından yapılan açıklamada, İtalya açıklarında batan ahşap bir tekneden 2’si bilinçsiz olmak üzere 51 kişinin kurtarıldığı belirtilerek, geminin alt güvertesinde 10 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı bilgisi paylaşılmıştı.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı Koordinasyon ve İzleme Başkanlığı, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani'nin talimatı üzerine hayatlarını kaybedenlerin cenazelerinin alınması için çalışma başlattıklarını duyurdu.

Kürdistan Bölgesi vatandaşı 19 kişinin batan teknelerde can verdiği ise gelen haberler arasında.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli