Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatı konulu 3'lü görüşme başlıyor
Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi ve Kerkük petrolünün ihracatının askıya alınması üç ayını geride bırakırken, Bağdat, Erbil ve Ankara yeniden petrol ihracatının başlamasını görüşmek üzere toplanıyor.
Kürdistan Bölgesi ve Kerkük petrolünün 25 Mart’ta Paris Tahkim Mahkemesi’nin kararı ardından Ceyhan Limanına akışını askıya alınması konusunun çözümünü görüşmek üzere Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanı, Irak SOMO Şirketi yetkilileri, Petrol Bakanı ve Türkiye Enerji Bakanı bir araya geliyor.
Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Gaz ve Petrol Komisyonu Başkan Yardımcısı Nehro Rewandizi, 3’lü toplantının 19 Haziran (bugün) Bağdat’ta gerçekleşeceğini söyledi.
25 Mart’ta Irak’ın şikayetini görüşen Paris Tahkim Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi petrolünün Türkiye üzerinden dünyaya ihracatını yasalara aykırı görmesi üzerine petrol akışı askıya alındı. Ceyhan Limanından günlük 400 bin varil Kürdistan Bölgesi ve 75 bin ila 85 bin varil Kerkük petrolü ihraç edilmekteydi.
Irak Parlamentosu Gaz ve Petrol Komisyonu Başkan Yardımcısı Nehro Rewandizi, Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatının durdurulmasının esas nedenin Irak’ın 2019’dan beri Ceyhan Limanından yapılan petrol ihracatının yasal olmadığı iddiasıyla açtığı davadan kazandığı yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki tazminatın Türkiye tarafından henüz ödenmemiş olmasından kaynaklı olduğunu söyledi. .
Nehro Rewandizi, Türkiye’nin ise Irak’ın bu talebinden vazgeçmesini istediğini kaydetti.
Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin 25 Mart’ta aldığı kararın ardından Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye yapılan petrol sevkiyatı durdurulmuştu.
Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında 4 Nisan’da Kürdistan petrolünün ihracatına ilişkin yeni bir anlaşma imzalanmıştı.
Kürdistan Bölgesi'nde petrol ihracatının askıya alınmasının yarattığı hasarın 2 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.
Son olarak Irak Parlamentosu’nda onaylanan bütçe yasasında Kürdistan’dan petrol ihracatının Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) tarafından denetlenmesi, Erbil hükümetinin Bağdat'a günlük 400 bin varil petrol teslim etmesi, petrol ihracatından elde edilen gelirlerin de Irak Merkez Bankası'nda açılan bir banka hesabına yatırılması kabul edildi.