Erbil (Rûdaw)- Başkent Erbil dev bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Dünyanın bir çok yerinde çok sayıda sanatçının katılımı ile “Nergis Kentleri Konseri” tarihi Erbil kalesinde düzenlenecek. Rûdaw Medya Grubu sponsorluğundaki konsere katılanlardan herhangi bir ücret alınmayacak.
Dünyaca ünlü sanatçı ve UNESCO Büyükelçisi Nasir Şamma’ın da katıldığı konser 20 Haziran Perşembe günü saat 20.30’da başlayacak.
Rûdaw’a konuşan sanatçı Hajar Zehawi, neden Erbil Kalesini seçtiklerine dair şu bilgiyi verdi:
“Rûdaw Medya Grubu, Pis Bilders’in ile birlikte dünyanın en eski yerleşim yerinde bu konseri düzenlemeye karar verdi. Amacımız içerisinde hala yaşam bulunan Erbil’in tarihi kalesine dikkat çekip destek olmak.”
Başta Rûdaw olmak üzere Korek Telekom, Kar Grup, Darin Grup, Rotana Hotel’in sponsorluğunu yaptığı etkinliğe katılım ücretsiz olacak.
Nesir Şemma: Hazırlıklarımız katılımcıların beğensine yakışır seviyede
Rûdaw’a konuşan UNİSCO Büyükelçisi Nasir Şamma, “Çok mutluyuz, İnsanlığın en eski yerleşim yeri olan Erbil’in tarihi kalesinde katılımcıların alkış seslerini duyacağımız için de ayrıca memnunuz. Hazırlıklarımız yaklaşık bir yıl sürdü, katılımcıların seviyesine yakışır bir şekilde olacağına inanıyoruz. Hazırız ve endişeli değiliz, çünkü yetenekli ve kendi alanında başarılı müzisyenlerle çalışıyoruz. Bu nedenle aynı ortamda sanatımızı icra etmemiz mutluluk verici bir durum. Müzisyenler olarak bir birimizin yeteneğinden müthiş zevk duyuyoruz” dedi.
Manuel Sierra: Enerjimiz Barışı inşa etmek içindir
İspanyol müzisyen Manuel Sierra ise Kürdistan’da olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, “Adım Manuel Sierra. İspanya’nın Sevilla kentinde yaşıyorum, burada olmaktan dolayı büyük gurur duyuyorum. Kürdistan’da olmaktan çok memnunum. Konsere katılmak üzere usta müzisyen Nesir Shamma tarafından davet edildim. Kendisi önemli projelere imza atmayı seven bir yıldız sanatçıdır. Sahip olduğu müzik yeteneği ve enerjisiyle hepimizi bir araya getirdi. Konsere katılan herkes bu enerjiyi hissetme fırsatı olacak. Enerjimizi barışın temelini atmak için olacak” ifadelerini kullandı.
İranlı beste yazarı ve setar enstrüman çalgıcısı Ali Qamseri, konsere ilişkin duygularını şu sözlerle ifade etti:
“20 yıldır İran’da müzisyenlik yapıyorum. Bu konsere katılmak benim için sıradan bir tecrübe ya da bir grup çalışması olmayacak. Benim içim hayat tecrübesi değerinde olacaktır. Tecrübeli sanatçı Nasir Shamma ve diğer değerli müzisyen arkaşalarla bir arada müzik icra edebilmek şahsım adına ilgi çekici bir deneyim. Dünyanın en eski yerleşim yeri olan Erbil Kalesi’nde düzenlenecek bu konserde yer almam farklı duygular yaşatıyor.”
Robin Vassy: Kürtçe müzikle 8 yıldır ilgileniyorum
Ritim ağırlıklı enstrümanlarla ilgilenen Fransız müzisyen Robin Vassy, konsere ilişkin Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Kürtlere özgü müzik tarzıyla tanışmam ve onlarla beraber müzik icra etmem üzerinden sekiz yıl geçti. Bana Kürt müziğini ve bu ülkeyi tanıtan ilk kişi Hüseyin Zehawi oldu. Beni Niştiman Grubuna katılmamı sağladı o günden bu yana grupla birlikle müzik yapıyoruz” dedi.
Eşref Şerif Khan: Kutuplaşan dünya için bu proje çok önemli
Pakistan uyruklu Eşref Şerif Khan başkent Erbil’de düzenlene konser hakkında, “ Yıldız sanatçı Nesir Şamma ile Erbil’de konser düzenliyor olabilmemizden çok mutluyum. Nesir ile tanışmamız uzun yıllar dayanıyor. Bu dönemde böyle bir projenin hayata geçirilmesi oldukça önemli buluyorum. Çünkü dünyanın kutuplaşma içerinde olduğunu görüyoruz. Bu konser bütün dünyayı bir araya toplamayı amaçlıyor. Fransa, İspanya, İran, Pakistan gibi ülkelerden sanatçılar konsere katılıyor. Projemiz Barış ve sevgi için icra ediliyor. Dolaysıyla bu beni oldukça sevindiriyor. Ben genel olarak müzikten haz alıyorum, hangi yöreye hangi ülkeye ait olduğuna bakmıyorum. Bu nedenle heyecanla konseri yapılacağı anı bekliyorum. Az önce Nesir ile konuşurken Kürdistan ile Pakistan bir birimizin kardeşiyiz dedim ” değerlendirmesinde bulundu.
Gautama Campo: Müziğin olduğu yerde barış vardır
İspanyol Saksafon virtüözü Gautama Campo, Rûdaw’a verdiği demecinde müziğin evrenselliğine vurgu yaparak, “ Bence müziğin olduğu yerde barış da vardır. Çünkü müzik barışı inşa eder ve hiçbir zaman şiddet ve kargaşayı içinde barındırmaz. Bizler şu anada müziğin her zaman bulunduğu bir toprağın üzerinde duruyoruz, kargaşanın da bol olduğu bu bölgeye tekrar barışın uğraması için müziğe ihtiyaç var. Müziğin sesi insanların hislerine ve kalplerine ulaşacak. Müzik barışın inşası için önemli bir rehber rolünü görüyor. İnsanların birbirini anlaması ve kaliteli bir an yaşamaları için güzel bir atmosfer oluşturmayı umut ediyoruz” dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın