Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Parlamento Başkanı Yardımcısı Muna Kahveci, Kürdistan Bölgesi dışındaki yerlerde Türkmenlerin korunmadığını ve hayatlarının tehlikede olduğunu söyledi.
Başkent Erbil'de Kürdistan Üniversitesi tarafından “Anayasa ve Birlik Konferansı” düzenlendi. Konferansa Başkan Neçirvan Barzani, BM Genel Sekreteri Irak Temsilcisi Plasschaert ve siyasi parti liderleri katılıyor.
Konferansa, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin yanı sıra Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Fayiq, BM Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Değişim Hareketi (Goran) Lideri Ömer Seyid Ali, KYB Eş Başkanı Bavil Talabani, Irak Kürdistan Adalet Toplumu Başkanı Ali Bapir, Kürdistan Parlamento Başkanı Yardımcısı Muna Kahveci, İslami Birlik Partisi Siyasi Komisyonu üyesi Halil İbrahim, çok sayıda bakan ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Başbakan Mesrur Barzani, “Toplumumuzu ve Kürdistan halkının çoğunluğunun görüşünü yansıtan bir anayasa belirleyebiliriz. Kürdistan'da yüzlerce yıldır birlikte yaşayan farklı din ve etnik grupların bir arada var olmasından gurur duyuyoruz” dedi.
Kürdistan Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Dr. Muna Yaqu ise, Irak Anayasası’nda bileşenlerin haklarından söz edildiğini ancak gereklerinin yerine getirilmediğini söyledi.
Dr. Muna Yaqu, “Anayasa Komisyonunda ‘asli bileşenler’ belirlemesinin anayasada yer almasını önerdim” ifadelerini kullandı.
Muna Kahveci: Kürdistan Bölgesi dışındaki yerlerde Türkmenler korunmuyor
Kürdistan Parlamento Başkanı Yardımcısı Muna Kahveci de, “Kürdistan Bölgesi dışındaki yerlerde Türkmenler korunmuyor, hayatları tehlikede. Burada, Kürdistan Bölgesi'ndeki haklarımız ise korunuyor. Kürdistan Bölgesi bu anlamda iyi bir örnek oluşturuyor” diye konuştu.
Muna Kahveci, Kürdistan Bölgesi'nde ortak yaşam kültürünün olduğunu belirtti.
Ezidi aktivist: Kürdistani kimlik istiyoruz
Ezidi Kürt aktivist Sara Hesen Xelef, “Biz Kürdistani kimliğimiz olsun istiyoruz, başka bir kimlik değil” dedi.
Dr. Sulav Kakeyi: Kürdistan Bölgesi, Kakailer de dahil etnik ve dini farklılıklara sığınak olmuş
Hukuk uzmanı Dr. Sulav Kakeyi, “Kürdistan Bölgesi, Kakailer de dahil etnik ve dini farklılıklara sığınak olmuş. Kürdistan Bölgesi, anayasasında etnik ve dini farklılıkların haklarını düzenleme konusunda özgürdür” değerlendirmesinde bulundu.
Irak Keldani Katolik Kilisesi Patriği Kardinal Louis Sako da, “Yeni sivil anayasa, uluslararası hukuk ve insan hakları ile evrensel ilkelere dayanmalı, yeni gerçeklikle uyumlu olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın