Ilısu Barajı’nda enerji üretimi başladı

Haber Merkezi - Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında kurulan Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali'nin altı türbininden ilki, düzenlenen törenle hizmete alındı.

12 bin yıllık tarihi kent Hasankeyf’i sular altında bıraktığı için Kürt kamuoyunun sert eleştirilerine rağmen yapımı tamamlanan Ilısu Barajı’nda elektirik üretimine başlandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans yöntemiyle katıldığı, Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Türbin Devreye Alınma Töreni'nde konuştu.

Video konferans yöntemiyle törene katılan Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

“Ilısu Barajı ve Hidroelektrik santralimizin hayırlı olmasını diliyorum. Projenin tüm safhalarında emeği geçen başta eski Tarım Orman Bakanımız Veysel Eroğlu beye şahsım milletim adına teşekkür ediyorum. Yine yüklenici firmalara teşekkür ediyorum. 2008'den beri kredisinden inşasına her aşamasında pek çok engellemeyle karşılaştığımız bu eseri kararlılığımız sayesinde ülkemize kazandırdık. Türkiye için Güneydoğu Anadolu bölgemiz için bu tesisten doğrudan faydalanacak şehirlerimiz için bugün bayram günüdür. Başta Ana Muhalefet olmak üzere aşırı uç muhalifler buranın yapımı karşısında merak ediyorum ne diyecekler?

Yola çıktığımızda birileri birkaç yıl iktidarda kalıp gideceğimizi düşünüyordu. Planlarımızı, programlarımızı, hedeflerimizi çeyrek asırlık, yarım asırlık, 1 asırlık dilimlere göre yaparak, geçmişten beri tüm siyasetçilerin teslim olduğu kısır döngüyü kırdık.

Biz Cumhur İttifakı olarak dimdik bu yolda yürüyeceğiz. 17 baraj açılışını daha yapacağız.

Ilısu Barajı'ndan esecek barış, kardeşlik, refah ve huzur rüzgarı inanıyorum ki asırlar boyunca bu topraklarda dalga dalga kendini hissetirecek. Burada toplanan suları yakında inşa edeceğimiz Cizre Barajı'na bırakarak hem 1.1 milyar kilovat saat enerji üretecek, hem de 765 bin dekar araziyi sulayabileceğiz. Bu tesisin ekonomimize yıllık katkısının 2,8 milyar lira olmasını bekliyoruz.

Türkiye 2002'de 276 baraja sahipti biz buna 585 baraj daha ekledik. Sadece 2020 yılında inşası tamamlanan 403 tesisi hizmete sunmayı planlıyoruz.

Ülkeye ve millete hizmet yolunda durmak yok, yola devam anlayışıyla gece-gündüz eser üretmeye devam edeceğiz.

Ülkemizde ekilmemiş tek karış toprak, harekete geçirilmemiş en küçük potansiyel bırakmadan, çok çalışarak yeni döneme hazırlanacağız.”

Ilısu Barajı ile bölgede 500 bin dekarlık alandaki toprak sulanacak. Her yıl 2,5 milyar lira civarında ekonomiye katkı sağlanacak.