Başkent Erbil’den Beşikçi Vakfı'na destek çağrısı


Erbil (Rûdaw) - İsmail Beşikçi Vakfı, başkent Erbil'de düzenlediği dayanışma yemeğine iş insanları, yazar, sanatçı ve siyasetçiler katıldı.

 

İsmail Beşikçi Vakfı, dün Erbil'de iş insanları, yazar, sanatçı ve siyasetçilerin katılımıyla dayanışma yemeği verildi.

 

Rûdaw'a konuşan İsmail Beşikçi Vakfı Başkanı İbrahim Gürbüz, “Özgürleşmek için mutlaka bilim, kültür ve sanata önem vermemiz lazım. Biz vakıf olarak da bunu yapıyoruz” diyerek iş insanlarının vakfa destek vermesini istedi.

 

Gürbüz: 20 bin kitap, 2 bin cilt gazete-dergi arşivimiz var

 

İsmail Beşikçi Vakfı’nın önemine değinen Gürbüz, sözlerine şunları ekledi:

 

“Bugünkü etkinliğimiz İsmail Beşikçi Vakfı ile dayanışmayı amaçlıyor. Biz, 7 Ocak 2012'de İsmail Beşikçi Vakfı’nı kurduk. Bu vakıf bugüne kadar birçok çalışma yürüttü. Vakıf bünyesinde bir kütüphane var. 20 bin kitap 2 bin cilt gazete-dergi bulunduran son derece zengin bir araştırma kütüphanesidir. Bu arşiv çalışmaları sürüyor.

 

Bunun yanı sıra İsmail Beşikçi'nin eserlerini Kürtçe'ye çevirdik. Bu etkinliğin amacı İsmail Beşikçi Vakfı ile hem işadamlarını buluşturmak hem de bir dayanışma yemeği organize etmektir. Çünkü bu tür kurumlar uluslararası fonlar, devlet destekli ya da işadamlarının yardım ve destekleriyle ancak gelişebilir. Biz gerçekten önemli çalışmalar yapıyoruz.

 

Vakfın, İstanbul merkezi, Diyarbakır'da da şubesi var. Hewler'de de İsmail Beşikçi adına bir vakıf kuruldu. Ayıca Duhok Üniversitesi bünyesinde Beşikçi Center kuruldu. O da Beşikçi'nin eserlerini Kurmanci ve Arapça'ya çevirdi.”

 

İnsanlık Araştırma Merkezi olan Center’in Beşikçi’nin 8 kitabını Arapça’ya, 9 kitabını da Kürtçe’ye çevirdiğini hatırlatan Gürbüz, ifadelerine şunları ekledi:

 

“Bunların yanı sıra, vakfımızın bünyesinde çıkan bir dergi var, Kürt Tarih Dergisi. Çünkü tarih bilinci çok önemli. Tarih bilincini toplumda oluşturmak çok önemli bu anlamda bu tarih dergisini biz burda da (Kürdistan Bölgesi) Kürtçe basmak istiyoruz. Burada kurduğumuz vakfın dergisi ile Beşikçi'nin tüm kitaplarını Kürtçe’nin Sorani ve Kurmanci lehçelerine çevirmek istiyoruz. Ayrıca imkanlarımız olursa Arapça ve İngilizce'ye çevirmek istiyoruz. Dolayısıyla bu çalışmaların yürüyebilmesi için biz siyaset üstü bir kurumuz. Bilim, sosyoloji, tarih, kültür çalışıyoruz. Bir millet için bu unsurlar çok önemlidir.”

 

"Kılıç ile kalem birlikte olmalıdır"

 

İbrahim Gürbüz, “Ehmedê Xanî (Ehmed-i Hani) 400 yıl önce şunu söylüyordu, ‘Kılıç ile kalem birlikte olmalıdır’ diyordu. Yani sizin kılıcınız var ve kaleminiz yoksa, sizin bilim, kültür, sanat alanında bir çalışmanız yoksa, siz asla özgürleşemezsiniz .Özgürleşmek için mutlaka bilim, kültür ve sanata önem vermemiz lazım. Biz vakıf olarak da bunu yapıyoruz. Bunun için de bizim desteğe ihtiyacımız var. Biz herhangi bir siyasi partiye, siyasi örgüte bağlı değiliz, siyaset üstüyüz. Tamamen özgürüz. İşte fedakarlık yapan insanların desteğiyle bu işi yürütmeye çalışıyoruz. Bunun için de bu tür etkinlikler yapıyoruz” dedi.

 

“Bu etkinliklerle halkımızın, iş insanlarının desteğini alabilirsek daha iyi şeyler yapabileceğiz” diyen Gürbüz, sözlerine şunları ekledi:

 

“Mesela en önemli şeylerden biri, halen bir arşivimiz yok. Beşikçi’nin bütün kitaplarının dijital ortama aktarılıp çok üst düzeyde bir site oluşturarak bunu bütün dünyaya açabilmeliyiz. Yani Beşikçi'nin kitaplarını Süleymaniye'deki bir genç, Mahabat, İstanbul, Diyarbakır'daki bir genç, veya diasporadaki bir genç, alıp inceleyip okuyabilmeli.

 

Bunun için de bizim desteğe ihtiyacımız var. Dediğim gibi şuan bize destek veren ne uluslararası bir fon var, ne bir kültür bakanlığı var. Biz kendi yağımızla kavrulmaya çalışan bir kurumuz. Tek umudumuz bu hissiyatta olan insanların desteğini alabilmek."

 

Zana Sezen: Her Kürt az da olsa katkı sunmalı



Geceye katılan ve desteklerini sunan İş insanlarından Zana Sezen ise, şunların söyledi:

 

“Bu gecenin öncelikli hedefi gönüllü bir şekilde Beşikçi Vakfını canlandırmak ve katkı sunmaktır. Her Kürt şahsiyet gönüllü olarak az da olsa katkı sunup Kürt tarihi ve kültürü üzerine uzun yıllar ömrünü vermiş İsmail Beşikçi hocanın vakfını desteklemeli, onun ismini ebediyeten yaşatmalı. Ben de bu geceye katılarak elimden geleni sunmaya çalıştım.”