Neçirvan Barzani’nin Münih’teki yoğun diplomasi trafiği devam ediyor

19-02-2022
Rûdaw
Etiketler Neçirvan Barzani Münih Güvenlik Konferansı Mesrur Barzani MSC2022
A+ A-

Münih (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani,  Münih Güvenlik Konferansı’nın (MSC 2022) ikinci gününde de Avrupa, ABD ve Ortadoğu’dan bir çok lider, bakan ve yetkili ile görüştü.

Dünyanın önemli platformlarından olan ve bu yıl 35’ten fazla devlet ve hükümet başkanıyla 100'den fazla dışişleri ve savunma bakanını biraraya getiren Münih Güvenlik Konferansı (MSC 2022) ikinci gününde devam ediyor.

Dünya siyasetinin Davos’u olarak bilinen ve bu yıl 58’incisi düzenlenen Münih Güvenlik Konferansının gündeminde pek çok bulunuyor. Ancak gündemin en önemli başlığı Rusya Ukrayna krizi…

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani de konferansa katılıyor.

Konfrensta ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yanı sıra Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ortadoğu’dan bir çok bakan da yer alıyor.

Neçirvan Barzani, Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian ile bir araya geldi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani,  Münih Güvenlik Konferansı’nın ikinci gününde Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Neçirvan Barzani, Fransa’nın Kürdistan Bölgesi’ne süren destek ve yardımlarından ötürü teşekkürlerini iletti.

Barzani ile Le Drian iki taraf arasındaki dostluk ilişkilerinin sürdürülmesi konusundaki kararlılığa vurgu yaptı.

Fransa’nın Erbil Başkonsolosluğu ile Bağdat Büyükelçiliği’nin çalışmalarına değinilen görüşmede, Paris yönetiminin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini geliştirme arzusunada olduğu belirtildi.

Irak’taki genel siyasi ve güvenlik durumu, Irak ve Suriye’de devam eden IŞİD tehdidinin yanı sıra örgütün Haseke’deki cezaevi saldırı ve etkilerine de dikkat çekildi.  

Erbil-Bağdat ilişkileri ile Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin komşuları ile ilişkileri gündeme gelen diğer başlıklar oldu.

Barzani ve Wilmes, Ezidi Kürtlerin durumuna dikkat çekti

Başkan Neçirvan Barzani, temasları kapsamında Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes ile görüştü.

Terörle mücadele ve IŞİD savaşının sonuçlarının ele alındığı görüşmede, Rojava’daki El-Hol kampının durumuna değinldi.

Terörle mücadelede askeri yoların yanı sıra, teröre yol açan nedenlerin ortadan kaldırılmasının önemine vurgu yapıldı. Bu anlamda birlikte yaşama kültürü, diğer farklı din ve etnik yapılara değer verilmesini içeren kapsamlı bir programın gerekli olduğu belirtildi.

Görüşmede terör mağduru Ezidi Kürtlerin durumu, IŞİD’den kurtarılanların durumu, Irak’ın özellikle örgüt tarafından kaçırılanlar hakkında çıkardığı yasalar ele alındı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki seçimlerin de masaya yatırıldığı görüşmede Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki seçimlerin zamanında yapılacağını yineledi.

Barzani ayrıca IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon çerçevesinde Belçika’ya Kürdistan Bölgesi ve Irak’a sunduğu destek için teşekkür etti.

Neçirvan Barzani: Irak’ta NATO’nun desteğine ihtiyaç var

Başkan Neçirvan Barzani, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana ile de bir araya geldi.

Irak’taki genel güvenlik ve siyasi durum hakkında bilgi veren Neçirvan Barzani, IŞİD’in Irak ve Suriye’de oluşturduğu tehdite, ayrıca güvenlik boşluğu yaşanan bölgelerde Peşmerge ile Irak ordusu arasındaki koordinasyona dikkat çekti.

NATO’nun Irak’taki misyonuna değinen Geoana da, özellikle terörle mücadelede güvenlik güçlerinin eğitilmesi konusuna önem verdiklerini söyledi.

Mircea Geoana, Ukrayna krizinin mevcut durumda dikkatleri IŞİD tehdidinden uzaklaştırdığını belirtti.

NATO’nun Irak’taki varlığını önemli bulduklarını kaydeden Neçirvan Barzani de, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin askeri ve güvenlik kabiliyetlerini arttırmaya ihtiyaç duyduğunu, bu bakımdan NATO’dan destek beklediklerini dile getirdi.

‘Kürdistan Bölgesi’nin Almanya’nın desteğine ihtiyacı var’

Neçirvan Barzani, Münih’teki temasları kapsamında Almanya Devlet Bakanı Thomas Hitschle ve Ekonomik Yardım ve Kalkınma Bakanı Nulz Enin ile de birere görüşme yaptı.

Almanya'ya Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı insani ve askeri yardımlardan dolayı teşekkür eden Barzani, Almanya'nın Peşmerge Hastanesi inşa ettiğini ve Alman kuvvetlerinin Peşmerge’yi eğittiğini anlattı.

Barzani, IŞİD'in nihai olarak ortadan kaldırılmasının yanı sıra Kürdistan Bölgesi’nde altyapının inşası, kurumlarının güçlendirilmesi açısından da Almanya’nın desteği ve işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Alman yetkililer de, Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerin seviyesinden duydukları memnuniyeti ifade ederek, iki taraf arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve yardım alanlarının genişletilmesi gereğini vurguladı.

Irak'taki siyasi durum, mültecilerin geri dönüşü ve karşılaştıkları sorunlar, IŞİD tehdidi, Kürdistan Bölgesi'ndeki iç durum ve ve bölgenin durumunu tartışılan diğer konular oldu.

Başkan Neçirvan Barzani, Münih'teki temasları kapsamında ayrıca Almanya Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth ile bir araya geldi.

Kültürler arasındaki ilişkilerin önemine değinilen görüşmede, Almanya’nın Kürdistan Bölgesi’ndeki kültürel çalışmalarına değinildi.

Bakan Claudia Roth, Almanya ile Fransa’nın Erbil Kalesi’ndeki ortak projesine değinerek ülkesinin kültürel meselelerde Kürdistan Bölgesi ile yardımlaşma içerisinde olmak istediğini söyledi.

Claudia Roth’a “Kürt dostu” olarak teşekkür eden Barzani de, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki gelişmeler hakkında kısa bir sunum yaptı.

Hindistan Dışişleri Bakanı: Tecrübelerimizi Kürdistan ile paylaşmak istiyoruz

Başkan Neçirvan Barzani, ayrıca Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar'la bir araya geldi.

Hindistan’a sunulan çalışma imkanlarından ötürü Kürdistan Bölgesi’ne teşekkür borçlu olduklarını dile getiren Jaishankar, ülkenisin inşa ve kalkınma adına Kürdistan Bölgesi hakkındaki programından söz etti.

Hintli bakan, sağlık, yüksek eğitim ve bankacılık konusunda Kürdistan Bölgesi’ne tecrübelerini aktarmak istediklerini kaydetti.

Kürdistan Bölgesi’nin Hindistan ile ilişkilerini gerliştirme arzusunda olduğunu belirten Neçirvan Barzani de, Kürdistan Bölgesi’ndeki Hindistanlı çalışanlara destek verildiğini ifade etti.

Barzani ayrıca, Hint sermayesi ve şirketlerinin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik yatırımlarını önemsediklerini söyledi.  

Görüşmede Hindistan’daki renkli etnik ve dini yapı ile birlikte yaşam kültürü, Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının sağlık için Hindistan’a gerçekleştirdiği ziyaretler ve diğer bazı konular da ele alındı.

Barzani, ICRC Başkanı Maurer ile görüştü

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Münih’teki temasları kapsamında Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer ile bir araya geldi.

ICRC’nin özellikle kargaşa ve istikrarsızlığın sürdüğü bölgelerdeki önemli rolüne değinen Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışmaları ve destekleri için de Başkan Maurer’e teşekkür etti.

Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışmaları hakkında Neçirvan Barzani’ye kısaca bilgi veren Maurer, Kürdistan Bölgesi’ndeki kurumların koordinasyon konusunda kendilerine sunduğu destek için şükranlarını dile getirdi.

Ortadoğu gibi çok renkli bir coğrafyada siyasi istikrar olmadan diğer sorunların çözülemeyeceğine dikkat çekilen görüşmede, bu durumun göçe yol açtığı hatırlatıldı.

Ayrıca, IŞİD’in son olarak Haseke cezaevine saldırısı da “tehlike işareti” olarak değerlendirildi.

Görüşmede Irak’ın mevcut durumu da masaya yatırıldı.

ABD Kongre heyeti ile görüşme

Başkan Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani, Münih Güvenlik Konferansı temasları çerçevesinde Senatör Lindsey Graham başkanlığındaki ABD heyeti ile görüşme gerçekleştirdi

Heyette, Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler yer aldı.

Irak ve bölgedeki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Irak’ta yeni hükumet kurma çalışmaları, ABD ve Kürdistan Bölgesi ilişkilerin geliştirilmesi konuları ele alındı.

ABD Kongre heyeti, iki taraf arasında güçlü ilişkiler bulunduğuna dikkat çekerek, bölgedeki tehditlere karşı mücadele için bu ilişkilerin daha da güçlü olması gerektiğine vurgu yaptı.

ABD’nin desteği için teşekür eden Başkan Neçirvan Barzani de, IŞİD’in nihai olarak ortadan kaldırılması için bu desteğin sürmesi gerektiğini belirtti.

Barzani, Irak Yüksek Federal Meclisi’nin Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz yasası hakkındaki kararının da Irak’ın isitkrarına ve sorunların çözümüne hizmet etmediğini vurguladı.

“ABD Kongresi’nde çok sayıda Kürt dostu var”

Neçirvan Barzani ayrıca , konferans kapsamında ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Elissa Slotkin ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, Slotkin, “ABD Kongresi’nde çok sayıda Kürt dostu var. Kürdistan halkının geçmişten günümüze kadar yürüttüğü mücadeleden ve teröre karşı mcüadelelerinden haberdarız. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi’ne yardım edebilirz” dedi.

Taraflar aryıca Irak ve Suriye’de devam eden IŞİD tehdidini ele aldı.

Kürdistan Bölgesi ile ABD ilişkileri, Kürdistan Bölgesi’mni,n durumu, Irak’taki siyasi süreç, güvenlik ve ekonomi gibi konular da masaya yatırıldı.

Görüşmenin ardından Rûdaw’a konuşan Slotkin, Irak’ta Kürdistani bölgelerin geleceği vce bu konuda ABD’nin yardımları hakkında konuştuklarını söyledi.

Elissa Slotkin, “Sanırım her zaman bir birimize çok yakın olduk. Özellikle geçtiğimiz yıllarda IŞİD’e karşı mücadele döneminde. Birlikte savaştık. Bu nedenle görüşmemiz çok olumlu geçti” dedi.

“Kürtlerle uzun süre çalıştım” diyen Elissa Slotkin, IŞİD’e karşı mücadelede Peşmergenin desteklenmesi konusunda Pentangon ile çalıştıklarını hatırlattı.

Linde: Kürdistan ile güçlü ilişkilerimiz var

Başkan NeçirvanBarzani, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile bir araya geldi.

Görüşmede Linde önümüzdeki süreçte diğer bakanlarla birlikte Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret edeceğini belirterek, terör tehdidinin ortadan kaldırılması için İsveç’in IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun bir parçası olarak kalmaya devam edeceğini söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani de İsveç’in Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tavrı ve desteğinden ötürü teşekkür ederek, IŞİD’in ortadan kaldırılması için ortak mücadeleye ve Irak ordusu ile Peşmerge arasında koordinasyona ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ukrayna krizi ve bunun Avrupa’ya yansımaları, Irak’ta yeni hükumet kurma çabaları, Irak Yüksek Federal Mahkeme’nin Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz yasası hakkındaki kararı ve Suriye’nin durumu da görüşmede ele alınan konular arasında yer aldı.

Görüşmenin ardından Rûdaw’a konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, "Başkan ile görüştüğüm için çok mutluyum. İsveç ile Kürdistan arasında çok güçlü bir ilişki var. Erbil'i ziyaret ettim ve aramızda çok iyi siyasi ilişkiler var ama aynı zamanda çok iyi kişisel ilişkilerimiz de var; bu benim için de önemli. Kürdistan ile İsveç arasındaki güçlü ilişkiler önümüzdeki yıllarda da devam edecek” dedi.

Barzani, Ürdün Dışişleri Bakanı ile görüştü

Başkan Neçirvan Barzani, konferans çerçevesinde Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Es-Safadi ile bir araya geldi.

Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın selamlarını ileten Es-Safadi, ülkesinin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilere büyük değer verdiğini dile getirdi.

Irak’taki siyasi sürecin doğru bir istikamette ilerlemediğine dikkat çekilen görüşmede, ülkenin istikrarı için tüm tarafların destek olması gerektiğine vurgu yapıldı.

İkili ilişkilerin ele alındığı görüşmede, Neçirvan Barzani, Ürdün ile tarihi ilişkilere değinerek Kral 2. Abdullah’a selamlarını gönderdi.

Alman heyetle görüşme

Başkan Neçirvan Barzani, Almanya Federal Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Sözcüsü ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) dış politika uzmanı Nils Scmid başkanlığındaki heyetle görüştü.

Görüşmede devam eden IŞİD tehlikesi, Irak’taki Alman güçlerinin kalma sürelerinin uzatılması ele alındı. Ayrıca Irak’taki siyasi süreç ve Belarus sınırındaki göçmen sorunu da değerlendirildi.

Daha önce de pek çok Kürdistan Bölgesi yetkilisi ile görüşme gerçekleştiren Schmidt, Alman güçlerinin kalma sürelerinin uzatılmasında da kritik rol oynadı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada göçmenlere yapılan yardım ve Alman güçlerinin sürelerin uzatılmasına karşılık olarak Neçirvan Barzani’nin Almanya’ya teşekkürlerini sunduğu kaydedildi.

Öte yandan Neçirvan Barzani Ezidi göçmenlerin durumuna da dikkat çekti ve Şengal Anlaşması’nın uygulanması durumunda Ezidilerin dönüşünün kolaylaşacağını, bölgede istikrarın sağlanacağını belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli