Sur mağdurları: Devlet evimizi bize satıyor

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalar esnasında evleri yıkılanlar, son bir yıldır devletten kira desteği alamadıklarını belirtiyor. Mağdurlar, yıkılan binaların yerine inşa edilen konutları ise alabileccek güçte olmadıklarını söylüyor.

Sur’da hendek olayları sırasında evleri yıkılan Mehmet Doğan ile Tahsin Ekinci, şu an Sur’dan 20 kilometre uzakta ikamet ediyor. Ancak çocuklukları Sur’da geçen iki arkadaş, hergün Sur’u ziyaret etmeyi ihmal etmiyor.

Rûdaw’a konuşan Mehmet Doğan, “Eğer birgün Sur’daki bu kahveye gelmezsem artık öldüğümü bilsinler. Ben hayatın kokusunu yalnızca Sur’da alıyorum” dedi.

Tahsin Ekinci de yıkılan evlerinin yerine kendilerine ev verileceği vaadinde bulunulduğunu ancak yerine getirilmediği söyledi.

Ekinci, “Bir de bize kira desteği vereceklerini söylediler. Son bir yıldır kira desteği alamıyoruz. Yeni yapılan konutların her birini de üç kişiye satmışlar” diye konuştu.

Hendek çatışmaları döneminde Sur’un 6 mahallesinde yaklaşık 7 bin ev hasar gördü. Hükümet evlerinden olanlara 1000 TL kira yardımı vermeyi kararlaştırdı.

Öte yandan yıkılan binaların yerine inşa edilen 367 konutta teslim aşamasına geldi. Fakat Sur mağdurları, yeni konutların metrekaresi için 2 bin TL istendiğini belirtiyor.

Mağdurlardan Sertip Erekli, “Ben onlardan evimi istedim ama şimdi benden yeni bir konut karşılığında 2 bin TL istiyorlar. Yani evimi bana satıyorlar” dedi.

Sur’da evi yıkılan Medeni Kıran da, “Yeni konutları 200 bin TL’ye satıyorlar. Hiçbir maddi imkanım yok, nasıl alabilirim ki? Bir yıldır kira yardımı da kesildi” şeklinde konuştu.  

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak ise Sur’da mağduriyet olmadığını savunarak 300 ailenin anlaşmaya yaklaşmadığını diğer ailelerin mağduriyetlerinin giderildiğini söyledi.

Budak, “Tüm Sur sakinleri haklarına kavuştu. TOKİ her birine yeni konut verdi. İstemeyenlere de tazminat ödeniyor. Mağduriyet yok” dedi.

Sur’un 6 mahallesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasakları 9 Mart 2016’da kaldırılmıştı ancak fiili olarak bu mahallelerde yasak hala devam ediyor.