Goran’a Asayiş Meclisi’nden 8 makam

19-02-2019
Rûdaw
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Değişim Hareketi (Goran) arasında yeni hükümet kabinesinin kurulması ve işleyişine ilişkin yapılan 4 yıllık anlaşmada, Kürdistan Bölgesi Asayiş Meclisi’nden 8 makam Goran’a ayrıldı.

 

Erbil'in Pirmam ilçesinde dün KDP Başkanlık Konseyi Üyesi Dr. Roj Nuri Şaweys ve Goran Müzakere Heyeti Başkanı Celal Cewher tarafından 4 yıllık anklaşma imzalandı.

 

KDP-Goran anlaşması 30 maddeyi kapsıyor. 18 madde Kürdistan Bölgesi hükümetine katılım ve ortaklığı içeriyor. 12 madde ise Erbil-Bağdat ilişkilerini kapsıyor.

 

Adının açıklanmasını istemeyen Goran’dan bir yetkili, "Taleplerimizin çoğunun yerine getirildiği için anlaşmadan memnunuz, hükümet programında Goran'ın taleplerine önem verildi" dedi.

 

Anlaşma maddelerine Parti Meclisi ve yönetimin fazla itiraz etmediğini belirten Goran yetkilisi, sözlerine şunları ekledi:

 

"KDP, Goran Hareketi'nin hükümet ve Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'nda aktif rol almasını, hükümet ve güvenlik kurumlarında %12 oranında yetki sahibi olmasına olumlu bakıyor. Birkaç gün içinde söz konusu makamlar için adaylarımızı belirleyeceğiz."

 

Anlaşma gereğince Goran Hareketi'ne verilen makamlar şöyle:

 

“Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcılığı, Maliye Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, Peşmerge Genel Sekreterliği, Reformlardan Sorumlu Başbakan Yardımcılığı.”

 

Yetkil ayrıca, "Goran Hareketi'nden Güvenlik Konseyi Müsteşarlığı'na bir üye ve 7 yetkili, Dış İlişkiler Bürosu'na 3 temsilci atanacak" dedi.

 

Goran Ulusal Meclisi Üyesi Hemin Şeyhani ise, "Önerilerimiz her ne kadar onaylanmış olsa da, bazı düzenlemeler yapılmasını umuyoruz. Halkın taleplerini yerine getirmek için hükümet ortağı olduk. Bu yüzden eğer uygulanırsa, iyi bir anlaşma yapılmış demektir ve desteklenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

KDP Kürdistan Parlamentosu'nda 45 sandalye, Goran ise 12 sandalye sahibi. Goran hükümet ortağı olabilmek için parti programının hükümet projesinde yer alması şartını koştu.

 

Geçtiğimiz yıllarda Başkan'ın yetkilerinin artırılmasına karşı çıkan Goran, şimdi Başkan Yardımcısı yetkilerinin artırılmasını talep ediyor. KDP ise, Goran'ın talebi üzerine Başkan'ın bazı yetkilerini yardımcısına vermesi taklifini kabul etti.

 

Goran Hareketi Genel Meclisi Üyesi Kuwestan Muhammed, "Genel Meclisimiz, Ulusal Meclisi'mize kararını ileterek, reformların uygulamaya konulması için KDP ile beraber 6 aylık süre belirledi. bunun artırılma ihtimalinin olduğunu belirtti" şeklinde konuştu.

 

KDP ile Goran, Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların çözülmesi için bir komitenin kurulması, görüşmelerin bu komite tarafından gerçekleşmesi konusunda da anlaştı.

 

Anlaşmada, öncelikli konu ise 140. Madde kapsamındaki Kürdistani bölgelerde ortak tavır alınmasıdır.

 

Dış ilişkiler alanında da yapılan anlaşma gereğince Kürdistan Bölgesi Temsilcilikleri’nin işleyişinde değişiklikler yapılacak.

 

Goran Hareketi Müzakere Heyeti Üyesi Aras Weli, "Anlaşma gereğince reformların uygulanabilmesi için gerekli takvimin oluşturulması talebinde bulunmuştuk. Bu notumuzu KDP'ye ulaştıracağız" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli