Dersimli kadın muhtar adayı:Önceliğimiz çocuk ve kadınlar

Dersim (Rûdaw) - Dersim’in Ovacık ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki Şilan Aslan, yerel seçimlerde muhtar adayı oldu.

 

1994 yılında köylerinin boşaltılmasının ardından ailesiyle Kızık köyüne yerleşen Şilan Aslan, halen yerleşim olmayan Kakper köyünden muhtar adayı olmaya karar verdi.

 

Çocuk gelişimi mezunu olan Arslan, başta amcası olmak üzere köylülerin desteği ile muhtar adayı olmaya karar verdiğini söyledi.

 

Dersim’de hem genç hem de kadın muhtar adayı olarak bir ilki gerçekleştiren Şilan Aslan, muhtar olması halinde özellikle kadınlar ve çocuklara yönelik projeler yapmak istiyor.

 

Şilan Aslan, seçilmesi halinde maaşıyla yarım kalan eğitimini tamamlayacağını ve köydeki çocukların okula rahat ulaşımını sağlayacağını kaydetti.

 

 

Aslan’ın 31 Mart 2019'da yapılacak olan yerel seçimler için adaylık başvurusu, Ovacık ilçesinde bulunan başka kadınları da cesaretlendirdi.

 

Şilan’ın muhtarlık başvurusunun ardından iki kadın daha muhtar adaylığını açıklığını açıkladı.

 

Rûdaw’a konuşan, Şilan Aslan, şu ifadeleri kullandı:

 

“Aday olmamı önce amcam önerdi, ardından köydeki kadınlar ve kâmil insanlar önerdi. Köyde kadın muhtar olmasının daha iyi olacağını söylediler. Bende bunun üzerine aday oldum. Aday olmamı erkekler de çok destekledi, aday olmam halinde yanımda olacaklarını ve bana destek vereceklerini söylediler. Bizim köyümüz yakılıp boşaltılmasına rağmen bu köyde yaşıyoruz. Köyümüzün muhtarlığı var ancak kimse yaşamıyor. Eğer muhtar seçilirsem kendi köyüme dönüp oraları canlandıracağım, kadınlar için çocuklar için çalışacağım. Ben muhtarlık adaylığımı açıkladıktan sonra başka köydeki iki kadın da adaylığını açıkladı bu da beni mutlu etti.”

 

80 yaşındaki Beser Gündüz adlı Dersimli, “Hep erkekler muhtar oluyor. Birazda bizden muhtar olsun, erkekler biz kadınları desteklesinler artık kimse bize bir şey demesin” dedi.

 

Şilan Aslan’ın annesi Gülay Aslan ise, “Kızım muhtar adayı oldu, kendisini destekliyorum. Kızım bana çok faydalı, umarım muhtar olur köydekilere de faydası olur” diye konuştu.

 

Arslan’ın adaylık kararını en çok destekleyen amca Mesut Aslan da, “Şilan babası tutuklandıktan sonra ders çalışamadı ve köyde kaldı. Köyü seviyor bizde dedik muhtar olsun, başarılı bir insan iyi şeyler yapacaktır”ifadelerini kullandı.