Kürt işçiler ‘kayıt dışı’

18-12-2014
Rûdaw
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Türkiye’de istihdamın yüzde 21.5’inin gerçekleştiği tarım sektöründe çalışanların yüzde 84’ünün herhangi bir sosyal güvencesi olmadan çalışıyor.

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 10,5.  İstihdamın yüzde 21.5’i tarım, yüzde 20,3 sanayi, yüzde 7,5’i inşaat, yüzde 50,7’si ise hizmet sektöründe gerçekleşti.

 

Tarım sektöründe çalışanların yüzde 84’ü kayıt dışı çalışıyor. Yani bu yüzde 84’ün hiçbir sosyal güvencesi yok.

 

Resmi bir rakam olmasa da bölgedeki derneklerin tahminlerine göre, kayıt dışı çalışanların büyük kısmını, Kürt illerinden Türkiye’nin batısına, tarım işçisi olarak giden kişiler oluşturuyor.

 

Türkiye Parlamentosu’nda mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını araştırmak için kurulan komisyonun verilerine göre de, Türkiye’de 6 buçuk milyon tarım işçisi var.

 

Rûdaw’a konuşan Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği (METİDER) Başkanı Mehmet Göbek, tarım işçilerinin sorunlarının devam ettiğini söyledi. Mevsimlik tarım işçilerinin sayısı, hangi ilden ne kadar kişinin mevsimlik işlere gittiği konusunda bir veri olmadığını belirten Göbek, şöyle konuştu:

 

“Bu insanların acilen sosyal güvenliğe kavuşturulması lazım. Gittikleri yerde hastalandıkları zaman, tedavi masraflarını kendi imkanları ile karşılıyorlar. Yıllarca çalışmalarına rağmen, emeklilik dahil hiçbir hakları yok.”

 

Göbek, ziraat odaları ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun biraraya gelerek, mevsimlik işçilerin sosyal güvenceye kavuşturulması için proje hazırlaması gerektiğini söyledi. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli