Erbil (Rûdaw) – Halepçe’deki seçim merkezlerinde hile yapıldığı yönündeki iddialar hakkında Vali Yardımcısı, parti temsilcileri ve gözlem örgütlerden açıklama geldi. Vali yardımcısı Kawa Ali, açıkça ve planlı bir şekilde ihlaller yapıldığını söyledi.
Kürdistan Bölgesi’nde 20 Ekim’de yapılacak olan parlamento seçimlerinden önce bugün güvenlik güçleri ve Peşmergelerin katıldığı özel oylama yapılıyor.
Kürdistan genelinde oy verme işlemlerinin devam ettiği sırada Halepçe’deki bazı merkezlerde hile yapıldığı ve gerginlik yaşandığı öğrenildi.
Konu hakkında basın mensuplarına konuşan Halepçe Vali Yardımcısı Kawa Ali, “Bazı yerlerde ihlallerin açık ve planlı bir şekilde yapıldığından kaygı duyuyoruz. Güvenlik personelinin içeriye cep telefonu almaması için dışarıda kontroller yapılmıyor. Sonrasında kime oy verdiklerini kanıtlamaları ve oy verdiklerini fotoğraflarla göstermeleri yönünde baskı yapılıyor” dedi.
Ali, “Sandık başkanlarının itiraz eden siyasi partilere destek verme yetkisi yok. Komisyonun da yetkileri elinden alınmış. Bugün yaşananlar ciddi bir ihlaldir ve sessiz kalmayacağız. Biz hakarete uğrayan çalışanlarımızdan özür diliyoruz. Kürdistan halkına da şunu diyoruz; propaganda döneminde size söz verenlerin bugün nasıl davrandığına iyice bakın” diye ekledi.
Halepçe’de gerginlik yaşanan seçim merkezlerinde siyasi parti temsilcileri ile gazeteciler çıkarılmıştı. Rûdaw muhabiri Sazgar Salah da seçimi takip ettiği esnada engellenmişti.
İslami Birlik (Yekgirtu) Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Celal, “Seçmenler üzerlerindeki askeri üniformayı kullanarak parti temsilcilerini dışarı çıkarıyor. Seçmenlerin kime oy verdiklerini fotoğraflarla kanıtlamaları yönünde baskı var. Biz buna itiraz ettik” dedi.
“İçeriye telefon alındı”
Öte yandan Çav Demokrasi ve İnsan Hakları İzleme Ağı Başkanı Serbest Amedi, seçmen ve sandık sayısı göz önünde bulundurulduğunda sürenin yeterli olduğunu ve herkesin rahatça oy kullanabileceğini söyledi.
Seçim komisyonunun ihlalleri önleme konusunda başarılı olduğunu dile getiren Amedi, “Ancak gözlemlerimiz de var. Mesela Süleymaniye ve Halepçe'de cep telefonlarının içeri alındığı bilgisi var. Erbil ve Duhok'ta seçim merkezlerine yakın yerlere adayların posterleri asıldı" dedi.
Amedi, seçim sürecini takip ettiklerini ve oylama sürecine ilişkin üç rapor hazırlayıp komisyona sunacaklarını bildirdi.
Gözlemci Şems Ağı koordinatörü Hogir Çeto da, Halepçe’de ihlaller yaşandığına dair bilgileri doğruladı.
Çeto, "Şu ana kadar süreci aksatacak bir durum yaşanmadı. Seçmen sayısının az olması sürecin hızlı yürümesini sağlıyor” dedi.
Şu ana kadar komisyonun prosedürleri dışında cep telefonlarının seçim merkezlerine alınması ile ilgili 61 şikayet aldıklarını kaydeden Çeto, bunu fotoğraf be delillerle birlikte komisyona gönderdiklerini söyledi.
Seçim ihlallerini üç başlıkta değerlendirdiklerini kaydeden Hogir Çeto, “Birincisi Yeşil kategorideki ihlaller. Bunlar seçimin gidişatını engellemeyen ve seçim merkezlerindeki görevliler tarafından önlenebilecek ihlallerdir. Sarı İhlaller yasal işlem yapılması gereken ihlallerdir; örneğin oy verme merkezlerinin yakınında adaylara yönelik kampanya yapılması. Kırmızı tip ihlaller ise seçmenleri bir partiye oy vermeye zorlamak, oylarını açıklamaya zorlamaktır ki bunlar suçtur” ifadelerini kullandı.
215 bin 960 kişinin oy hakkında sahip olduğu özel oylama sabah saat 07.00 itibariyle başladı ve saat 18.00’e kadar devam edecek.
Özel seçmenlerin illere göre dağılımı şöyle:
Erbil’de 62 sandıkta 89 bin 791 seçmen oy kullanacak.
Süleymaniye ve Halepçe’de 32 sandıkta 78 bin 661 seçmen oy kullanacak.
Duhok’ta ise 40 bin 956 seçmen 30 sandıkta oy kullanacak.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın