KÜRDİSTAN’DA SEÇİM – Özel oylama nasıl olacak?

7 saat önce
Etiketler Kürdistan Seçimleri 2024 Kürdistan Parlamentosu Seçim
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -  Kürdistan Bölgesi’nde 100 sandalyeli parlamento seçimleri için özel oylama başladı. Seçmenler oy pusulasında önce hangi bölge için oy kullandıklarını, sonra parti ve adaylarını işaretleyerek oy verecek.

Kürdistan Parlamentosu seçimleri kapsamındaki özel oylama bu sabah saat 07.00 itibariyle başladı. Peşmerge ve güvenlik güçlerinin oy kullanacağı seçimler saat 18.00’e kadar devam edecek.

Kürdistan Parlamento seçimlerinde 215 bin 960 özel seçmen olmak üzere toplam 2 milyon 802 bin 115 seçmen  oy kullanma hakkına sahip.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu gözetiminde yapılacak olan seçimlerde seçmenler Kürdistan Bölgesi genelinde, Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürt bölgelerinde ve Irak'ın üç ilinde sandık başına gidecek.

Komisyon iki rapor yayımlayacak

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, seçimler hakkında iki rapor paylaşacak.

Seçim Komisyonu Basın Ofisi Başkanı İmad Cemil, seçime katılım oranı raporların birinin bugün öğlen saatlerinde, diğerinin ise 20 Ekim akşamı paylaşılacağını belirtti.

Kürdistan Parlamentosu 6’ıncı Dönem milletvekili seçimleri için pariler, ittifaklar, etnik-dini bileşenler ve bağımsızlardan 1.198 aday yarışıyor.

Seçmenler seçim bölgesini de belirleyecek

Bu seçimlerde kullanılacak oylar elektronik sistemde kaydedilecek, oy sandıkları sayıldıktan sonra komisyonun Bağdat'taki genel merkezine gönderilecek.

Daha önce Kürdistan Bölgesi’nin tamamı tek seçim bölgesi iken bu dönem dört ayrı seçim bölgesi halinde düzenlendi. Önceki seçimlerde seçmen Kürdistan Bölgesi’nin tamamında istediği parti ve adaya oy verebiliyordu. Ancak bu seçimlerde her seçmen sadece kendi seçim bölgesindeki parti ve adaya oy verebilecek.

Bu nedenle seçmen oy pusulasında önce hangi bölge için oy kullandığını belirleyecek, ardından seçtiği parti ve aday için mühür kullanacak.

100 sandalyeli Kürdistan Parlamentosu’nda Erbil 34, Süleymaniye 38, Duhok 25 ve Halepçe de 3 sandalyeye sahip.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli