Başkent Erbil'de 800 yıllık gelenek: Mevlit Kandili

18-10-2021
Rûdaw
Etiketler Mevlit Kandili Erbil Sultan Muzaffereddin Gökböri Muzaffereddin Gökböri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Hazreti Muhammed'in dünyaya geldiği gün olarak kutlanan Mevlit Kandili, başkent Erbil’de coşkuyla idrak edildi. Erbil kentinin tarihi kalesi önünde bir araya gelen yüzlerce vatandaş, kutlama etkinliklerine katıldı.

Erbil’de bir gelenek haline gelen Mevlit Kandili kutlamaları ilk kez 1220 yılında dönemin hakimlerinden Sultan Muzaffereddin Gökböri tarafından idrak edilmiştir.

Başkent Erbil’de başta camiler olmak üzere sokak ve caddelere İslam peygamberi Hz. Muhammed’in adının ve güzel sözlerinin yer aldığı posterler asıldı.

Erbil’in ayrılmaz bir kültürü haline gelen Mevlit Kandili bir karnaval ve şölen havasında geçiyor.

Sabahın Erken saatlerinde camilere akın eden Müslümanlar, tıpkı bir bayramlarda olduğu gibi birbirlerini tebrik ediyor ve tatlı ikram ediyorlar.

Camilerde defler eşliğinde mevlitler okunuyor ve dualar ediliyor.

Rûdaw’a konuşan Vakıflar Genel Müdürü Tayyip Rıza, “Uzun yıllardır Erbil’de Mevlit Kandili’ne çok fazla önem veriliyor. Sultan Muzaffereddin Gökböri tarafından yaklaşık 800 bin yıl önce idrak edilen mevlit yüz yıllar sonra kenttin bir geleneği ve kültürü haline geldi. Bu gelenek yıllardır devam ediyor” dedi.

Vatandaşlar bu güne özel bağışlarda bulunuyor, ev ve iş yerlerinde halk tatlı ve meyve suyu (Şerbet) ikram ediyor.

Halkın çok önem atfettikleri Mevlit Kandili için günler öncesi hazırlık yaptıklarını belirten Rıza, “Erbil’de Mevlid Kandili’nden dolayı bu ayın tamamına mevlit diyorlar. Halk genel olarak camii ve evlerinde mevliti idrak ediyor bağışta bulunup tatlılar dağıtıyor” diye konuştu.

Rebiyülevvel ayının 12’ine tekabül eden gün her yıl Kürdistan Bölgesi’nde resmi tatil.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli