TEV-DEM Yetkilisi Fewza Yusuf: Anlaşma değil bir ateşkes

18-10-2019
Rûdaw
Etiketler TEV DEM Fewza Yusuf DSG Rojava Ateşkes
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yetkilisi Fewza Yusuf, “Siyasi ve barışçıl bir çözüm için bizimde taleplerimiz oldu. Ateşkesi olumlu buluyoruz” dedi.

Rûdaw TV haber bültenine katılan Fewza Yusuf, Rojava’da varılan ateşkese ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fewza Yusuf, “Daha tam anlamıyla bir anlaşma değil bir ateşkes, savaşın durması için olumlu. Biz de barışçıl yollarla çözülmesini istiyorduk ama Türkiye savaşı dayattı” dedi.

Detaylarının anlaşılması için ateşkes maddelerini değerlendireceklerini ve tutumlarını açıklayacaklarını belirten TEV-DEM yetkilisi, bir çok şeyin net olmadığını ve geniş bir değerlendirmeye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Ateşkes için Amerika ile çalışacaklarını kaydeden Fewza Yusuf, sözlerine şunları ekledi:

“Siyasi çözüm için taleplerimiz oldu. Suriye hükümeti ile Suriye içinde bir anlaşma yaptık ve bu anlaşma siyasi çözüm anlayışımıza aykırı değil. Türkiye de her ne kadar tam tersi hareket ediyorsa da her zaman Suriye’nin toprak birliğini istiyor

Suriye’nin bir parçası olarak Hükümet ile anlaştık. Suriye devleti halen BM tarafından kabul edilen meşru bir devlettir. Sınırlarını korumak onların görevi.

Savaş bizim ve Türkiye’nin çıkarlarına değil. Türkiye için de çok kargaşaya neden oldu ve sonuçları da ortaya çıktı.”

Fewza Yusuf, halkın çıkarları için gerekeni yapacaklarını vurguladı.

“5 günlük sürede DSG güçleri söz konusu yerlerden çekilecek mi sorusuna Fewza Yusuf, “DSG’nin boşaltacağı yerlere hangi güçlerin yerleşeceği ve hangi gücün garantör olacağı önemli. Garantinin uluslararası ve Suriye boyutu nedir? Bunlar çok önemli meseleler. Sonuçta halkımızın güvenliğinin garanti altına alınmasını istiyoruz. Amerika resmi bir şekilde garantör olduğunu ilan ederse güçlerimizi çekmeyi olumlu karşılarız” yanıtını verdi.

Fewza Yusuf, “halkımız için güvenlik garantisi verilmeden hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.

Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu’nun anlaşmaya uyup uymayacağı konusunda ise TEV-DEM yetkilisi, “Türkiye tarihte yaptığı anlaşmaları birçok kez çiğnemiştir. Ancak bu anlaşmanın uygulanmasını umuyoruz. Savaş bizim ve Türkiye için çok zor ve çıkarımıza değil. Ancak gönül rahatlığıyla Türkiye’nin bunu uygulayacağını söyleyemem” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

Başkan Neçirvan Barzani, Avusturya'nın Irak Büyükelçisi’ni kabul etti

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Başkan Barzani ve Nasi Avusturya'nın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin geliştirilmesini ve her alanda karşılıklı işbirliğini genişletme fırsatlarını” görüştü.