Dersim (Rûdaw) - Dersim'de yasaklı bölgede bulunan asırlık meşe ağaçlarından organik bal üretiliyor.
Dersim merkeze bağlı Geyiksuyu köyüne bağlı Sin mezrasında yaşayan Ali Haydar Gül, ormanlık alanda meşe ağacının gövdesinde bal bulunca bu ağaçlarda arıcılık yapmaya karar verdi.
4 meşe ağacı gövdesine yerleştirdiği arılarla organik arıcılık yapan Ali Haydar Gül, Dersim'de bu işi yapan tek kişi olarak biliniyor.
Yıllarca metropollerde yaşadıktan sonra köye dönüş kararı alan ve arıcılık yapmaya karar veren Gül, kovanda yaptığı arıcılık işini meşe ağacında bal üreterek geliştirmeyi düşünüyor.
Rûdaw’a konuşan Ali Haydar Gül, şunları söyledi:
“Köye geri geldikten sonra ağaçlarda arı aramaya başladım. Bu baba mesleği. Bir kaç ağaç bulduktan sonra onları indirdirdim ve arıcılığa o şekilde başladım. Sonraki süreçte kovanda arıcılık yaparken, zaten organik çalışıyordum. Bir de eski usül ile ağaçta bulduğumu ben yerleştirim düşüncesiyle yola çıktım.
Bu sene 4 ağacımıza arıları yerleştirdik ve etrafını sardık. Ancak ayı iki ağaçtaki balı götürmüş, bir ağaçtaki balı sağdık diğerini de şimdi sağıyoruz. Ayı götürmeseydi mahsulümüz iyidi, ama maalesef vahşi bir doğada yaşıyoruz. Bahar mevsiminde mayıs ayında arılar yerleştirildi, ağustos ve eylül sonuna kadar bekledikten sonra şimdi sağıma geçtik. Şuana kadar el değmedi şimdi sadece sağım işini yapıyoruz. Yani el değmeden en orjinal ve organik arıcılık yapıyoruz.”
Meşe ağacında çıkan balın çok değerli olduğunu ifade eden Hıdır Aksoy ise, "Bu bal her tarafta çıkmıyor ve yetişmiyor, sadece ağaçta çıkıyor. Bu bal ile diğer balı arasında fark var. Burada çıkan arının mumyasını arı kendisi yapıyor. Bu yüzden bu ağaçta çıkan bal çok değerli ve ilaç gibidir” diye konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın