Erbil (Rûdaw) – KGD Başkanı Mehmet Tanrıverdi, Kürdistan Bölgesi’nin öğretmen ataması halinde Almanya'daki bütün eyaletlerde Kürtçe dersi verilebilmesinin mümkün hale geleceğini söyledi.
Rûdaw TV'de yayınlanan Nuroj sabah programına konuk olan Almanya Kürt Toplumu (KGD) Başkanı Mehmet Tanrıverdi, Almanya’da Kürtçenin yaygınlaşması için Kürdistan Bölgesi’nin de Kürtçe öğretmen atama ve eğitim materyalleri sağlama konusunda destek verebileceğini belirtti.
KGD’nin verilerine göre ülkede iki milyona yakın Kürt yaşıyor ancak Almanya’da doğan veya yeni giden Kürt çocuklarının yüzde 80'i Kürtçe eğitimden mahrum kalıyor.
Almanya'daki 16 bölgeden beşinde Kürtçenin resmi olarak öğretildiğini ifade eden Mehmet Tanrıverdi, şartların sağlanması halinde diğer bölgelerde de öğretileceğini aktardı.
Almanya Kürt Toplumu geçtiğimiz dönemde Alman Milli Eğitim Bakanlığı'na Kürtçe dilinin diğer bölgelerde de öğretilmesi çağrısında bulunmuştu.
KGD Başkanı Tanrıverdi, "Biz Kürtlerin bir devleti olmadığı doğru ama Kürdistan Bölgesi federal bir bölgedir ve yarı devlet gibidir. Yardım edebilir, öğretmen sağlayabilir ayrıca Almanya'da Kürtçe öğretmek için bu bölgelerle koordineli çalışabilir" dedi.
Türkiye, İspanya, İngiltere, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin dillerini okutmak adına diasporadaki vatandaşlarına öğretmen tahsis ettiğini ve maddi destek sağladığını belirten Tanrıverdi, Kürtçeye yönelik adımların atılmaması halinde çocukların ileride Kürtçe öğrenemeyeceğini ve dolayısıyla kimliklerini kaybedebileceklerini söyledi.
Almanya’daki bütün eyaletlerde Kürtçe okutulması için Kürdistan Bölgesi’nin öğretmen ataması gerektiğine dikkat çeken Tanrıverdi, "Kürdistan Bölgesi Kürtçe öğretmen ataması yapabilir, maddi yardımda ve okullarda kullanılan materyaller konusunda destek sağlayabilir. Böylece Kürtçe tüm bölgelerde öğretilebilir" diye konuştu.
Almanya yasalarına göre 20'ye yakın ebeveyn çocuklarının kendi dillerinde eğitim almaları için Eğitim Bakanlığı'na başvurması yeterli.
Tanrıverdi, Almanya Kürt Toplumu olarak Kürtçe eğitim için Eğitim Bakanlığı'na başvuru yaptıklarını ancak bakanlığın "Alman hükümeti bu konuda maddi destek sağlayamaz" yanıtını aldıklarını söyledi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın