DSM: Suriye’de ‘teröre karşı’savaşmaya hazırız

18-09-2018
Rûdaw
Etiketler İdlib Suriye Rusya
A+ A-

 

Kamışlo (Rûdaw) - Demokratik Suriye Meclisi (DSM), Suriye’nin genelinde “teröre karşı”savaşmaya hazır olduklarını duyurdu.

 

Rojava’daki Kürtler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve desteklediği muhalif güçlerin kontrolündeki Efrin’in kaderini olabilecek İdlib operasyonuna bağlıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Suriye Kuzey Doğu Meclisi Üyesi İmad Mecvel,“Suriye’nin her tarafında terörün olduğu bölgelerde DSM savaşmaya hazır. Efrin’de gündemimizde ve önceliliğimiz olmak durumdadır. Bu da ABD gibi büyük güçlerin kararına bağlıdır” dedi.

 

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve bazı Suriyeli muhalifler de İdlib’de savaşın olmayacağı görüşünde. Taraflar uluslararası toplumun sorunları diyalogla çözmesini ve Efrinlilerin de bir an önce evlerine dönmesini istediklerini belirtiyor.

 

ENKS Amude Teşkilatı Sorumlusu Abdul Vahap Kirmi, “Efrin’i Kürtlere vermeyecekler çünkü Suriye, Rusya, İran ve ABD Efrin’i verdi. Türkiye’nin Suriye’de geniş kapsamlı projeleri bulunuyor. İdlib’te ise savaşın olmayacağını düşüyoruz” diye konuştu.

 

Suriye her ne kadar olası İdlib operasyon için çok sayıda gücünü bölgeye aktarsa, dün Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Soçi kentinde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, yaptığı açıklamada,“İdlib’e askeri operasyon yapılmayacak. Konuya ilişkin detaylar Suriye tarafıyla önümüzdeki saatlerde koordine edilecek” demişti.

 

Erdoğan ile Putin dün İdlib konusunu görüşmek üzere Soçi’de toplanmıştı.

 

Toplantının ardından, İdlib’e ilişkin, çatışmaların önlenmesi için muhalif gruplar ile Beşar Esad kuvvetleri arasındaki alanda silahsızlandırılmış bölge oluşturulmasına, Rus ve Türk askerleri tarafından ortak mekanizma kurulmasına ve Türkiye’nin İdlib'deki gözlem noktalarını güçlendirmeye devam etmesi kararları çıktı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli